Magyar delegáció tárgyal Csádban a stratégiai partnerségről

A magyar kormány idejében felismerte, hogy Afrika fejlődése, békéje és stabilitása Európa és így Magyarország szempontjából is kiemelten fontos érdek.

Forrás: MTI2024. 10. 15. 13:33
A külügyminisztérium épülete a Bem téren.
A külügyminisztérium épülete a Bem téren. Fotó: Székelyhidi Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptemberben aláírt stratégiai partnerség és a komplex magyar kormányzati szerepvállalás részleteiről tárgyal Máthé László miniszteri biztos vezetésével a magyar kormány, a Hungary Helps, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint a Magyar Honvédség képviselőiből álló delegáció a következő napokban N'Djanemában – közölte a Külügyminisztérium.

A magyar kormány idejében felismerte, hogy Afrika fejlődése, békéje és stabilitása Európa és így Magyarország szempontjából is kiemelten fontos érdek. A terrorizmus által támogatott, déli irányból érkező illegális migráció jelenti ma ugyanis az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetést Európa számára.

– olvasható a tárca közleményében. „Magyarországról aggodalommal figyeljük a terrorszervezetek globális térnyerését, pontosan tudjuk, hogy Afrika és azon belül a Száhel-övezet is különösen kitett ennek a veszélynek” – tette hozzá a minisztérium, amely szerint ezért fontos a problémákat ott kezelni, ahol azok keletkeznek.

A migrációt nem lehet megállítani a Száhel-térséggel való együttműködés nélkül. Magyarország ezért humanitárius fejlesztést és béketámogatást valósít meg, stabilitást erősítő programokat indít az afrikai kontinens ezen területén. A cél az, hogy segítsük az ott élő embereknek a szülőföldön maradás lehetőségét. A terrorizmus ellen Magyarország és Csád közösen szándékozik fellépni. Ezt segíti elő a szeptember 9-én, a két ország szándékával aláírt stratégiai partnerségi megállapodás is

– közölte a külügyi tárca. Kitértek arra: Magyarország a 2024. második félévi magyar uniós elnökség keretein belül is szorgalmazza Európa és a Száhel-övezet közös érdekeit, a témát az elnökség prioritásként kezeli, és minden uniós tagállamot buzdít a térségben történő humanitárius szerepvállalásra. A magyar kormány kezdeményezte azt is, hogy az Európai Unió az európai békekeretből folyósítson 14 millió eurós támogatást a csádi védelmi kapacitások fejlesztésére. A folyamatok erősítése érdekében a magyar kormány dolgozik a n'djamenai magyar diplomáciai képviselet nagykövetségi rangra fejlesztésén – áll a közleményben.

Borítókép: A Külügyminisztérium épülete a Bem téren (Fotó: Székelyhidi Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.