Magyarország Bosznia-Hercegovinában is segít

A balkáni országra hatalmas, pusztító árvíz csapott le.

Forrás: MTI2024. 10. 10. 17:16
Donja Jablanica, 2024. október 4.
Földcsuszamlás sújtotta területen kutatnak áldozatok után hegyimentõk és polgári védelmisek a boszniai Donja Jablanicában 2024. október 4-én. Az árvizek és földcsuszamlások következtében tizennégy ember életét vesztette Bosznia-Hercegovinában.
MTI/AP/Armin Durgut
Fotó: MTI/AP/Armin Durgut
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a Hungary Helps program keretében segít az árvíz sújtotta Bosznia-Hercegovinában – mondta el Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a közösségi oldalára feltöltött videóban.

– Bár a világon a veszélyhelyzetek sokasága miatt a Hungary Helps programnak egyszerre több helyszínen kell segítenie, így is aggodalommal és segítő szándékkal tekintünk az árvíz sújtotta Bosznia-Hercegovinára – mondta az államtitkár.

A nyugat-balkáni országot múlt pénteken érte el egy heves esőzéseket hozó ciklon. Az ország déli részén több települést is elárasztott a víz, a földcsuszamlások utakat, hidakat, épületeket sodortak el. 

– A legutóbbi hírek szerint legalább húsz ember életét vesztette, és további eltűnteket keresnek az árvíz levonultával a mentőcsapatok

– ismertette Azbej Tristan.

Magyarország és a magyar emberek azonnal a bajbajutottak segítségére siettek. A magyar katasztrófavédelem segélyszállítmányt küldött, „most pedig azt jelentem be, hogy az árvíz sújtotta közösségek számára a külügyminisztérium 10 millió forintos gyorssegélyről döntött” – közölte az államtitkár. Hozzátette: a Hungary Helps pogram keretében felajánlott adomány kedvezményezettje egy a kármentést összefogó katolikus karitatív szervezet lesz.

Magyarország tehát Bosznia-Hercegovinában is segít. „Nem hagyjuk magukra a barátainkat”

– hangsúlyozta az államtitkár.

Borítókép: A helyszínen készült felvétel (Fotó: MTI/AP/Armin Durgut)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.