Rosszindulatú daganat az iszlám radikalizmus

Megköszönte európai szövetségeseinek Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes, hogy felszólalásukkal támogatták a Liga rendezvényét, és kiállnak mellette a bírósági támadásokkal szemben.

2024. 10. 06. 16:26
Italian deputy Prime Minister and leader of Italian League party (Lega), Matteo Salvini delivers a speech during the annual rally of the Italian far-right League (Lega) party in Pontida, northern Italy on October 6, 2024. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP)
Matteo Salvini Pontidában Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liga megalakulása óta az idei volt a legnagyobb és legszélesebb nemzetközi részvételnek örvendő párttalálkozó Pontida mezején. Egyben a Patrióták Európáért pártcsoport első nagy közös fellépése is. Orbán Viktor az európai pártcsalád kapitánya közvetlenül Matteo Salvini előtt szólalt fel. 

A Liga főtitkára utolsóként szólt az összegyűlt párthívekhez. Az a Salvini, akit a Open Arms civil hajó megvárakoztatása miatt bíróság elé állítottak, és akár hat év büntetést is kiszabhatnak rá. A Pontida mezején összegyűlt hatalmas tömeg közelségéről és szolidaritásáról biztosította a volt belügyminisztert. 

Salvini beszédében arról szólt, hogy 

a Liga által kezdeményezett tartományi autonómiától csak a baloldali politikusok félnek, akik az elmúlt 50 évben meglopták az emberek bizalmát és szavazatait.

A színpadon erős kijelentést tett az Európában felerősödni látszó iszlám szélsőségekről is. Úgy fogalmazott, 

az iszlám radikalizmus olyan, mint egy rosszindulatú daganat, mindent meg kell tenni kiirtására.

Hozzáfűzte, sajnálatos módon az iszlám terrorizmus nemcsak a világ másik oldalán jelent veszélyt, hanem Olaszországban is. 

Azt is elmondta, a kormány azon dolgozik, hogy emelje a fizetéseket és csökkentse az adókat. Ha valakinek a terheit emelni kell, azok nem a munkavállalók, hanem a bankok – jelentette ki. Salvini kitért az Európai Unió zöldpolitikájára is, amely a mezőgazdászok kárára hoz döntéseket. Úgy fogalmazott, feladatának érzi, hogy védelmébe vegye az európai vállalkozókat és mezőgazdászokat.

A Liga főtitkára az ellene indított Open Amrs civil hajóval kapcsolatos bírósági perről is szólt. 

Ha elítélnének, akkor is emelt fővel lépném át a börtön kapuját. Mivel olyan személyt ítélnének el, aki a kötelességét teljesítette, az egész népet azonban nem ítélhetik el

– fogalmazott. Leszögezte, nem tudják megállítani a népek szent szövetségét, amely ma Pontidában születik. Azt is hozzáfűzte, nem aggódik, legfeljebb méltatlannak érzi. Megdöbbenti, hogy vannak, akik becsapták, akik menekülni próbálnak – utalt az Ötcsillag Mozgalom Liga-kormány alatt hivatalban lévő miniszterekre. Mint mondta, ő azonban ahhoz van szokva, hogy nem a mellette állókra mutogat, nem őket vádolja. Hozzászokott, hogy felelősséggel vállalja, amit tett. 

Végül Salvini megemlékezett a Hamász terrorszervezet által elkövetett vérengzésekről, amely megfogalmazása szerint a nácizmus időszaka óta a legnagyobb népirtás volt. Arra is emlékeztetett, hogy 1571-ben a Szent Liga győzedelmeskedett az oszmán birodalom felett, és sikeresen visszaszorította az iszlám előrenyomulást. Akkor is megtettük, és most is meg fogjuk tenni – zárta beszédét Matteo Salvini. 

Borítókép: Matteo Salvini Pontidában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.