Meghalt Erdogan ellensége

Elhunyt Fethullah Gülen muszlim hitszónok, akit a török kormány a 2016-os puccskísérlet megszervezésével gyanúsított.

2024. 10. 21. 10:02
Fethullah Gülen muszlim hitszónok
Fethullah Gülen muszlim hitszónok Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Fethullah Gülen török muszlim hitszónok – számolt be róla a Reuters hírügynökség. A Gülen prédikációit közzétevő honlap szerint a hitszónok vasárnap este halt meg a kórházban, ahol kezelték.

Az ankarai vezetés szerint Gülen állt a 2016-os hatalomátvételi kísérlet mögött, amelyben mintegy kétszázötven ember halt meg. A hitszónok tagadta, hogy része lett volna a puccs megtervezésében, azonban hálózatát terrorszervezetté nyilvánította a török állam. A hivatalos álláspont szerint a mozgalom tagjai az évek során céltudatosan beszivárogtak az állami és a magánszférába.

Gülen olyan vallási mozgalmat épített fel, amely később egyre nagyobb hatalomra tett szert a török társadalomban. Az abból kinőtt nonprofit szervezet ma már a világ több mint százhatvan országában tevékenykedik az oktatás, a segélyezés és a média területén. 

A hitszónok korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, azonban kapcsolatuk megromlott. Gülen 1999-ben az Egyesült Államokba távozott, és haláláig ott élt. 

 

Borítókép: Fethullah Gülen muszlim hitszónok (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.