Meglepő fordulat az izraeli terrortámadás ügyében

Egy új jelentés szerint a Hamász egy évvel elhalasztotta Izrael elleni terrortámadását, hogy megpróbálja bevonni Iránt és Hezbollahot az akcióba. A csoport „nagy projektként” hivatkozott a tervre, melyet több mint két évig készítettek elő. A terveik azonban végül mégis egyedül valósultak meg.

Forrás: New York Post2024. 10. 12. 21:57
Yahya Sinwar, a palesztin iszlamista Hamász mozgalom gázai övezeti vezetője
Yahya Sinwar, a palesztin iszlamista Hamász mozgalom gázai övezeti vezetője Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász vezetője, Yahya Sinwar több mint két éve készítette elő a végzetes október 7-i támadást – derült ki a New York Times által megvizsgált dokumentumokból. A támadást eredetileg már 2022 őszére tervezték, azonban azt 12 hónappal elhalasztották, hogy megszerezzék Irán és a Hezbollah támogatását.

A Hezbollahhal folytatott megbeszéléseken a Hamász kifejtette, hogy az izraeli belpolitikai zűrzavar – különösen az igazságügyi átalakítások okozta tiltakozások – miatt érezték szükségesnek egy stratégiai csata megindítását. Ezeknek az október 7-i mészárlást előkészítő titkos üléseknek a részleteit a mostani izraeli katonai akciók során fedezték fel, majd szerezte meg a New York Times.

A dokumentumok 30 oldalnyi eddig ismeretlen részletet tartalmaznak a Hamász vezetése működéséről és az előkészületekről. A Hamász 2021-től szándékosan kerülte a nagyobb izraeli konfliktusokat, hogy a „nagy projekt” kivitelezésére koncentrálhasson.

2023 júliusában a Hamász magas rangú tisztviselőt küldött Libanonba, ahol egy vezető iráni parancsnokkal találkozott, kérve az invázió megkezdéséhez szükséges támogatást. Az iráni tiszt biztosította a Hamászt Teherán és a Hezbollah támogatásáról, de további időt kértek a felkészüléshez.

Az október 7-i támadás azonban végül az iráni és a Hezbollah közvetlen részvétele nélkül valósult meg, részben azért, hogy Izrael ne tudja időben telepíteni új légvédelmi rendszerét. A támadás során körülbelül 1200 izraeli vesztette életét, és ezt követően Izrael is támadást indított a Gázai övezetben, ahol az elmúlt év során több tízezer palesztin halt meg.

A támadás előkészületeit részletező jegyzőkönyveket január végén találta meg az Izraeli Védelmi Erők egyik különítménye egy föld alatti Hamász parancsnoki poszton Khan Younisban. A dokumentumok hitelességét szakértők igazolták, köztük Salah al-Din al-Awawdeh, egykori Hamász-harcos és jelenleg isztambuli elemző.

A felfedezés kérdéseket vetett fel Izrael hírszerző ügynökségeiben is, mivel egy belső katonai vizsgálat azt kutatta, hogyan nem szereztek tudomást az információról az október 7-i támadás előtt.

Az iráni ENSZ-küldöttség tagadta a jegyzőkönyv állításait. „Az összes tervkészítés, döntéshozatal és irányítás kizárólag a Gázában alapított Hamász katonai szárnya által történt. Minden olyan állítás, ami Iránt vagy a Hezbollahot bármilyen módon összeköti ezzel hiteltelen, és hamis dokumentumokból ered” – olvasható a New York Timeshoz eljuttatott nyilatkozatban.

Borítókép: Yahya Sinwar, a palesztin iszlamista Hamász mozgalom gázai övezeti vezetője (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.