Mélyrepülésben a Boeing, csaknem húszezer munkahelyet szüntet meg

Az amerikai repülőgépgyártó óriás, a Boeing jelentős elbocsátásokra készül, hogy mérsékelje a pénzügyi veszteségeit és kezelje a folyamatos sztrájk okozta gyártási problémákat. A vállalat összesen 17 ezer dolgozótól válik meg, miközben további késedelmekkel küzd a 777X széles törzsű repülőgépének fejlesztése során.

2024. 10. 15. 18:40
Mélyrepülésben a Boeing vállalat
Mélyrepülésben a Boeing vállalat Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Boeing komoly pénzügyi nehézségekkel néz szembe, amelyek az utóbbi időben egyre súlyosbodtak a biztonsági problémák és a munkabeszüntetések miatt. 

A vállalat a munkaerő 10 százalékának, azaz körülbelül 17 ezer embernek a leépítését tervezi

 – erről számolt be a CNBC pénteken.

A döntés hátterében a vállalat növekvő veszteségei és a gépgyártók sztrájkja áll, amely már ötödik hete tart, és teljesen leállította a repülőgépek gyártását. A Boeing további nehézségekkel szembesült, miután bejelentette, hogy a 777X típusú széles törzsű repülőgép piacra dobását 2026-ig kénytelen elhalasztani. A vállalat vezérigazgatója, Kelly Ortberg két hónapja vette át a vezetést, és feladata, hogy stabilizálja a Boeing működését a sorozatos gyártási és biztonsági botrányok után. 

Az egyik ilyen probléma akkor történt, amikor egy Boeing repülőgép elvesztette a kerekét a levegőben,

miközben 174 utassal a fedélzetén Los Angelesből indult júliusban.

 Ez volt az év második hasonló incidense. Májusban egy másik Boeing gép 

kényszerleszállást hajtott végre Indonéziában, miután egy motorhiba tüzet okozott.

 Ezen a járaton 468 utas tartózkodott.

A CNBC jelentése szerint a Boeing az idei harmadik negyedévre részvényenkénti 9,97 dolláros veszteséget jósolt, míg a kereskedelmi repülőgépgyártási részlegnél hárommilliárd dolláros, a védelmi ágazatban pedig kétmilliárd dolláros előzetes, adózás előtti veszteséggel számolnak.

A sztrájk további kihívást jelent Ortberg számára, és hitelminősítők is figyelmeztették a Boeingot, hogy elveszítheti befektetési fokozatú besorolását, ha nem sikerül megállítani a pénzveszteséget. Az elmúlt évben a cég vezetősége abban reménykedett, hogy sikerül a pénzügyi helyzetet helyreállítani, de a sztrájk és a gyártási problémák ezt jelentősen hátráltatják. A Boeing tárgyalásai a dolgozók szakszervezetével megszakadtak, így egyelőre nem látszik a megoldás a munkabeszüntetésre.

Borítókép: Mélyrepülésben a Boeing vállalat (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.