Nemzetközi lapok: Orbán Viktor az európai jobboldal vezetője!

Nagy sajtóérdeklődést váltott ki, hogy Orbán Viktor részt vett az olasz Liga párt éves rendezvényén, ahol beszédet mondott az európai politikáról, különös hangsúlyt helyezve a migrációs válságra és a nemzeti szuverenitás kérdésére. Bár az olasz sajtó kiemelten foglalkozott Orbán szereplésével, a nemzetközi lapok is alaposan elemezték a beszédet, amely nagy visszhangot keltett.

2024. 10. 07. 9:11
Matteo Salvini (L) olasz miniszterelnök-helyettes és az Olasz Liga párt (Lega) vezetője fogja a magyar miniszterelnök és a Fidesz vezetője, Orbán Viktor kezét az olasz jobboldali Liga (Lega) párt éves pontidai nagygyűlésén
Matteo Salvini (L) olasz miniszterelnök-helyettes és az Olasz Liga párt (Lega) vezetője fogja a magyar miniszterelnök és a Fidesz vezetője, Orbán Viktor kezét az olasz jobboldali Liga (Lega) párt éves pontidai nagygyűlésén Fotó: Piero Cruciatti Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baráti öleléssel köszöntötte Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes Orbán Viktor miniszterelnököt vasárnap a Liga pártrendezvényén Pontidában. A magyar kormányfő beszédét több alkalommal szakította meg az olasz jobboldali közönség tapsvihara, írta lapunk korábban.

Az olasz miniszterelnök-helyettes és az Olasz Liga (Lega) vezetője, Matteo Salvini (B) kezet fog a magyar miniszterelnökkel és a Fidesz vezetőjével Orbán Viktorral az olasz jobboldali Liga (Lega) párt éves nagygyűlésén az északi Pontidában. Olaszország 2024. október 6-án (Fotó: AFP/Piero Cruciatti)
Az olasz miniszterelnök-helyettes és az Olasz Liga (Lega) vezetője, Matteo Salvini (B) kezet fog a magyar miniszterelnökkel és a Fidesz vezetőjével Orbán Viktorral az olasz jobboldali Liga (Lega) párt éves nagygyűlésén az északi Pontidában, Olaszországban 2024. október 6-án (Fotó: AFP/Piero Cruciatti)

A Le Monde kiemelte Orbán Viktor beszédéből a „nemzetek Európájának” eszméjét, szemben az Európai Unió központi irányításának gondolatával.

Orbán beszédében a migrációt nevezte Európa legnagyobb fenyegetésének, amely veszélyezteti a kontinens kultúráját és identitását. A lap szerint Orbán szövetséget kíván kovácsolni az olyan politikai erőkkel, amelyek hasonlóan gondolkodnak a nemzeti szuverenitás és a bevándorlás kérdésében.

Az Euronews arról írt, hogy a tüntetés legjobban várt vendégeként éljenzés és taps fogadta a magyar miniszterelnököt.

„Mi Magyarországon hősként ünnepeljük Salvinit, mert lezárta a határokat és megvédte az olaszok otthonait” – idézték Orbán Viktort.

Salvini is megvédte Európát, és nem jogi eljárást, hanem becsületet érdemel.

Az Euronews kiemelte: Orbán Viktor ismét megerősítette, hogy illegális bevándorlókat visz Brüsszelbe, ha tovább büntetnek bennünket.

A brit The Guardian kritikus hangnemben írt Orbán Viktor fellépéséről. A lap szerint Orbán a brüsszeli elit és a „globalista összeesküvés” ellen szólalt fel, majd a nemzeti szuverenitás fontosságát hangsúlyozta.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) elemzése szerint Orbán Viktor beszéde stratégiai célokat szolgált. A lap szerint Orbán nemcsak az olasz belpolitikára, hanem az egész európai jobboldalra célzott, amikor kiemelte a nemzeti szuverenitást és a migrációellenesség fontosságát.

Az Euractiv arról írt, hogy a jobboldali Patrióták Európáért vezetői a pontidai nagygyűlésen Matteo Salvinit dicsérték az illegális migráció elleni küzdelemért.

Orbán Viktor a tüntetés alaphangját megadva azt mondta:

„Meg kell erősíteni magunkat, és tovább kell haladnunk az európai jobboldal egyesítése útján, amit nem lehet megállítani. Mi leszünk Európa legnagyobb politikai ereje, és újra naggyá, erőssé, biztonságossá és szabaddá tesszük Európát.”

A Vox párt spanyol szóvivője, Jose Antonio Fuster (b), a portugál Chega párt vezetője, Andre Ventura (2.), a holland PVV Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders (4.), a magyar miniszterelnök és a Fidesz vezetője, Orbán Viktor (4.), Osztrák Szabadságpárt (FPO) alelnöke, Marlene Svazek (2.J) és az olasz miniszterelnök-helyettes és az Olasz Liga párt (Lega) vezetője, Matteo Salvini a színpadon az olasz jobboldali Liga (Lega) párt éves nagygyűlésén Pontidában (Fotó: AFP/Piero Cruciatti)
A Vox párt spanyol szóvivője, Jose Antonio Fuster (b), a portugál Chega párt vezetője, Andre Ventura (2.), a holland PVV Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders (4.), a magyar miniszterelnök és a Fidesz vezetője, Orbán Viktor (4.), az Osztrák Szabadságpárt (FPO) alelnöke, Marlene Svazek (2.J) és az olasz miniszterelnök-helyettes és az Olasz Liga párt (Lega) vezetője, Matteo Salvini a színpadon az olasz jobboldali Liga (Lega) párt éves nagygyűlésén, Pontidában (Fotó: AFP/Piero Cruciatti)

A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy Orbán Viktor és a holland Geert Wilders is felszólalt a Liga párt éves nagygyűlésén.

„Ünneplést érdemel, nem büntetést” – mondta Orbán Viktor a zászlókat lengető szimpatizánsok tömege előtt.

„Megvédte az olaszok otthonát, és megvédte Európát is”.

Orbán Viktor szerint Európa-szerte terjed a bevándorlóellenes hangulat, és megerősítette, hogy Brüsszelbe viszi a menedékkérőket, ha az Európai Bíróság nem vonja vissza a Magyarországra a menekültügyi törvények megsértése miatt kiszabott bírságot, írta a Reuters.

A nemzetközi média szerint a magyar miniszterelnök egyre fontosabb szereplője az európai jobboldalnak, és politikai üzenetei jelentős hatással vannak a kontinens politikai diskurzusára.

Borítókép: Matteo Salvini (b) olasz miniszterelnök-helyettes és az Olasz Liga párt (Lega) vezetője fogja a magyar miniszterelnök és a Fidesz vezetője, Orbán Viktor kezét az olasz jobboldali Liga (Lega) párt éves pontidai nagygyűlésén (Fotó: AFP/Piero Cruciatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.