New Yorkban csap össze a két amerikai alelnökjelölt

Kedden este New Yorkban vitázik egymással J. D. Vance republikánus és Tim Walz demokrata alelnökjelölt. A vita, amely szigorú szabályok szerint zajlik, mindkettejük szempontjából kiemelt fontosságú.

2024. 10. 01. 8:17
Az alelnökjelölti vita plakátja
Az alelnökjelölti vita plakátja Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint kedden este mérkőzik meg egymással J. D. Vance republikánus és Tim Walz demokrata alelnökjelölt az idei amerikai elnökválasztási kampány egyetlen alelnökjelölti vitájában New Yorkban, a CBS hírtelevízió székházában – írja a CBS-re hivatkozva az Origo.

A vita mindkét politikus számára kiemelt fontosságú, hiszen mindketten viszonylag újoncnak számítanak az országos politikában. Vance mindössze két éve Ohio állam szenátora, Walz pedig, bár Minnesota állam kormányzója, az országos politikában eddig nem igazán vett részt.

Nem csoda, hogy a regisztrált választók negyede nyilatkozott úgy, hogy egyik jelöltet sem ismeri.

A vita a szeptember végi elnökjelölti vitához hasonlóan kilencvenperces lesz és közönség nélkül zajlik. Az alelnökjelöltek nem kapják meg előre a kérdéseket, nem vihetnek magukkal jegyzeteket vagy kellékeket, és a két négyperces reklámszünet alatt a kampánycsapatuk nem léphet kapcsolatba velük. Nyitóbeszédek nem lesznek, a jelöltek minden kérdésre két percben válaszolhatnak, az este végét pedig a kétperces záróbeszédek jelentik. Ezek sorrendjét pénzfeldobás útján döntötték el, Vance-é lesz az utolsó szó.

Fontos különbség az elnökjelölti vitához képest, hogy az alelnökjelöltek mikrofonját nem némítják el, amíg a másik beszél, a műsorvezetők azonban dönthetnek úgy, hogy ezt mégis megteszik.

Tapasztalat szempontjából a szakértők szerint Vance lehet előnyben, részint a patinás Yale egyetemen végzett jogi tanulmányai, részint a korábbi televíziós szereplései miatt. A hírek szerint mindkét jelölt próbavitákkal készült a megmérettetésre – számol be róla a Bloomberg amerikai hírportál. A republikánusoknál Tom Emmer minnesotai képviselő játszotta Walz szerepét, a demokratáknál Pete Buttigieg közlekedési miniszter helyettesítette Vance-t.

Borítókép: Az alelnökjelölti vita plakátja (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.