Óriási hullámokat, áramszünetet és pusztítást hozott magával a Milton hurrikán

Amerika retteg a Milton hurrikán miatt. Joe Biden elnök elhalasztotta külföldi útját. Szerinte ez az évszázad vihara. Rengeteg embert evakuáltak Floridából. Százezreknél szünetel az áramszolgáltatás, s a menekülő lakosok miatt dugók alakultak ki az autópályákon.

2024. 10. 10. 6:12
A Milton hurrikán közeledtével szél és eső sújtja a környéket 2024. október 9-én a floridai Sarasotában (Fotó: AFP)
A Milton hurrikán közeledtével szél és eső sújtja a környéket 2024. október 9-én a floridai Sarasotában (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Milton hurrikán szerda este hatalmas erővel érte el Florida nyugati partvidékét, súlyos károkat és életveszélyes áradásokat okozva. A 3-as erősségű hurrikán 190 km/órás széllökésekkel csapott le Siesta Key partjainál, Sarasota közelében.

Ez egy rendkívül veszélyes helyzet

 – figyelmeztetett a nemzeti hurrikánközpont, felszólítva a Tampa és St. Petersburg környékén élőket, hogy azonnal keressenek menedéket. A hatóságok korábban tömeges evakuálást rendeltek el, ami dugókat okozott az autópályákon.

A meteorológusok szerint a vihar példátlan pusztítást okozhat ebben a térségben. Az egyik legnagyobb veszélyt a vihar okozta áradás jelenti – egyes parti területeken akár négyméteres vízszintemelkedés is várható, írja a CBS. 

Halálos áldozatok lesznek

 – figyelmeztetett Florida kormányzója. Hozzátette: amikor háromméteres áradás van, elkerülhetetlen a tragédia azok számára, akik a veszélyeztetett területeken maradnak. A Milton hurrikánt megelőző intézkedések részeként Florida területén mintegy hatmillió embert érint kitelepítési intézkedés. A hatóságok előzetesen arra figyelmeztették a lakosságot, hogy aki otthonában marad életét kockáztatja, számolt be az MTI. 

Emberek sétálnak egy utcán szélben és esőben, miután a Milton hurrikán kiütötte az áramot Sarasota körzetében 2024. október 9-én a floridai Fort Myersben (Fotó: AFP)
Emberek sétálnak egy utcán szélben és esőben, miután a Milton hurrikán kiütötte az áramot Sarasota körzetében 2024. október 9-én a floridai Fort Myersben (Fotó: AFP)

Ron DeSantis szerda esti tájékoztatása szerint az elektromos szolgáltatás várhatóan millióknál szünetel majd, miután a hurrikán átvonul.

Az állami vezető azt is elmondta, hogy ötvenezer szakember áll készenlétben, hogy minél gyorsabban helyreállítsák a szolgáltatást. Részletesen beszámolt az előkészületekről, köztük a nemzeti gárda embereinek jelenlétéről, akik összesen kilencezren vannak készenlétben.

A vihar már most is több tornádót okozott, és hatalmas mennyiségű csapadékot zúdít a térségre. A meteorológusok szerint akár 45 cm eső is hullhat, ami „katasztrofális és életveszélyes villámáradásokat” okozhat.

A Milton korábban az 5-ös, legerősebb kategóriát is elérte, 290 km/órás széllökésekkel. Bár a partot éréskor már gyengült, szakértők szerint így is az egyik legpusztítóbb hurrikán lehet Florida történetében.

A hatóságok ismételten felszólították a veszélyeztetett területek lakóit az azonnali evakuálásra. 

Ez élet-halál kérdése

 – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök is. Úgy fogalmazott, hogy az évszázad viharának néz ki a Milton hurrikán. 

A vihar várhatóan csütörtökön hagyja el Floridát, de addig is súlyos károk és áradások várhatók az állam nagy részén.

A vihar veszélyét növeli, hogy az újabb vihar által fenyegetett floridai térség egy részét súlyosan érintette a két héttel korábbi Helene hurrikán, és minden törmeléket még nem tudtak eltávolítani, azokat pedig a Milton hurrikán szele sodorhatja magával további kockázatos helyzeteket kialakítva.
Borítókép: A Milton hurrikán közeledtével szél és eső sújtja a környéket 2024. október 9-én a floridai Sarasotában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.