Oroszország be akarja tiltani a gyermek nélküli életmód népszerűsítését

Az emberek akár 400 ezer rubel (1,5 millió forint) bírsággal is szembesülhetnek. Az adatok azt mutatják, hogy a születési ráta negyed évszázada a legalacsonyabb szintre csökkent.

2024. 10. 18. 19:11
Ülés az orosz parlament épületében Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvény, amely betiltaná a gyermekmentes életmód támogatására törekvő propagandát, egyhangú jóváhagyást kapott a törvényhozók körében az orosz parlament alsóházában.

Az új jogszabály pénzbüntetéssel sújtja azokat, akik vélhetően eltántorítják az embereket a gyermekvállalástól, mivel a múlt hónapban közzétett hivatalos adatok szerint Oroszország születési rátája negyed évszázada a legalacsonyabb szintre csökkent.

Akár 400 ezer rubel (1.5 millió forint) bírsággal is szembesülhetnek azok, akiket elítélnek, míg a vállalkozások vagy szervezetek esetében ez a szám ötmillió rubelre emelkedhet,

valamint kitoloncolhatják azokat a külföldi állampolgárokat, akik gyermektelenséget támogató tartalmakat terjesztenek.

Vjacseszlav Volodin, a duma elnöke azt mondta: 

Fontos, hogy megvédjük az embereket, elsősorban a fiatalabb generációt attól, hogy a gyermektelenség ideológiáját rájuk kényszerítsék az interneten, a médiában, a filmekben és a reklámokban.

Volodin, Vlagyimir Putyin orosz elnök erős szövetségese, a törvényjavaslatot egy egységes jogi keret részeként terjesztette elő, amely a gyermekek, a családok és a hagyományos értékek védelmére törekszik. A törvény támogatói szerint nemzetbiztonsági kérdés is a törvény életbe lépése. Azt mondták, hogy a gyermekvállalás elleni érvek a Nyugat szélesebb körű erőfeszítéseinek részét képezik, hogy gyengítsék Oroszországot a népességcsökkenés ösztönzésével. 

Ez a professzionális propaganda eleme, egy hibrid háború része, amelynek célja a népesség csökkentése 

– mondta Elvira Aitkulova, a törvényjavaslat egyik szerzője, aki hozzátette:

Ez egy stratégiai törvényjavaslat az erős, produktív és egészséges jövő érdekében.

Putyin és vezető tisztviselői Oroszországot a hagyományos értékek bástyájaként és a nyugati liberális eszmék elleni védőbástyaként próbálják bemutatni. Tavaly Putyin felszólította a nőket, hogy nyolc gyermeket vállaljanak az ország demográfiai jövőjének biztosítása érdekében.

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov, aki júliusban katasztrofálisnak nevezte az alacsony születési rátát, a múlt hónapban azt mondta, hogy a csökkenés megállítása 

az egész kormány és az egész ország legfontosabb prioritásai közé tartozik.

Volodin ragaszkodott ahhoz, hogy a törvény nem kriminalizálja azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyermeket. 

A döntés, hogy vállal-e gyereket vagy sem, a nőn múlik 

– írta a Telegramon. A nők is szabadon konzultálhattak bárkivel, akivel akartak ebben a kérdésben – tette hozzá. 

De nem szabadna propagandának nyomást gyakorolnia egy nőre a gyermekvállalásra vonatkozó döntésében. Ez történik most az Egyesült Államokban és Európában

 – állította. A törvényjavaslat továbbra is korai szakaszban van, további két olvasat elfogadására van még szükség. Ha jóváhagyják, a felsőházba küldik ellenőrzésre, majd Putyinhoz végső jóváhagyásra. 

Borítókép: Ülés az orosz parlament épületében (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.