Politikai patthelyzet alakult ki Ausztriában

Egyetlen párt sem mutat hajlandóságot arra, hogy együttműködjön az FPÖ vezetőjével.

Forrás: MTI2024. 10. 09. 15:14
Austrian President Alexander van der Bellen addresses a press conference to announce who will be in charge to form the country's new government, on October 9, 2024 at the presidential Hofburg Palace in Vienna, Austria. (Photo by Joe Klamar / AFP)
Alexander van der Bellen Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai patthelyzet alakult ki Ausztriában Alexander Van der Bellen osztrák államfő szerint, aki arra kérte szerdán a szeptember végi választást megnyerő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a második helyen végző Osztrák Néppárt (ÖVP) és a harmadik Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetését, hogy folytassanak tárgyalásokat egymással a következő napokban.

Az osztrák elnök – miután hétfőn és kedden is folytatta konzultációit a parlamentbe jutott pártokkal – kijelentette: a megszokottól teljesen eltérő helyzet alakult ki, mert egyetlen párt sem mutat hajlandóságot arra, hogy együttműködjön az FPÖ vezetőjével. 

– Herbert Kickl FPÖ-elnök maga pedig többször is hangsúlyozta, hogy pártja csak úgy alakít kormányt, ha ő lesz az új kancellár

– tette hozzá Van der Bellen.

– Tisztán akarok látni – szögezte le Van der Bellen, aki azt kérte: tegyék a pártok egyértelművé, hogy milyen koalíciókra van lehetőség.

Ausztriában szeptember 29-én tartottak parlamenti választást, amely több szempontból is fordulópontot hozott az ország történetében. Első alkalommal került ki győztesként az FPÖ a voksok 29 százalékával, és most először csúsztak vissza a harmadik helyre a szociáldemokraták, az ÖVP-nek pedig ez volt az eddigi egyik leggyengébb választási szereplése.

Korábban minden osztrák politikai párt világossá tette: nem akar koalíciót kötni az általuk szélsőjobboldalinak tartott FPÖ-vel. 

Herbert Kickl a választási eredményre hivatkozva a szavazás után felszólította a pártokat arra, hogy fogadják el őt kancellárnak, és ne alakítsanak olyan koalíciót, amely az FPÖ-t kizárva választási „vesztesekből” állna és a választók „arculütése” lenne.

Borítókép: Alexander Van der Bellen osztrák államfő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.