Pusztító hurrikán után gyászol Florida + videó

Florida állam ismét gyászol és romokban hever, miután a Milton hurrikán végigsöpört rajta, legalább 14 ember életét követelve és hatalmas pusztítást okozva. A természeti katasztrófa a második nagy erejű vihar volt az államban mindössze két hét leforgása alatt. A helyiek elmondása szerint volt, aki szekrénybe bújt, s ott várta meg a hurrikán végét.

2024. 10. 11. 6:11
Floridai hatóságok a Milton hurrikán miatt a floridai Sarasotában, az Egyesült Államokban 2024. október 10-én (Fotó:AFP)
Floridai hatóságok a Milton hurrikán miatt a floridai Sarasotában, az Egyesült Államokban 2024. október 10-én (Fotó:AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hurrikán útját pusztítás, áradások és összedőlt otthonok jelezték.

 Sérült fák látványa, amint a floridai hatóságok a Milton hurrikán miatt Sarasotába vonulnak (Fotó: AFP)
 Sérült fák látványa, amint a floridai hatóságok a Milton hurrikán miatt Sarasotába vonulnak. Fotó: AFP

A tragédia már a vihar érkezése előtt elkezdődött, amikor két tornádó csapott le St. Lucie megyében, hat ember életét oltva ki. A természet tombolása nem kímélte az infrastruktúrát sem: egy baseballstadion tetejét leszakította, egy darut pedig egy felhőkarcolóba döntött St. Petersburgban.

A katasztrófa súlyosságát jelzi, hogy közel hárommillió ember maradt áram nélkül, miközben a mentőcsapatok emberfeletti erőfeszítéseket tettek a bajbajutottak kimentésére. Csak Hillsborough megyében több mint hétszáz embert kellett kimenteni az áradó vizekből.

A túlélők sokkoló beszámolói felkavarók. Nichole Gaza és Shane Ostrander egy szekrényben vészelték át a tornádót, amely szétszaggatta otthonukat, írja a The Washington Post. 

Amint becsuktuk a szekrényajtót, bekövetkezett a robbanás

 – mesélte Gaza, akinek a füle is megsérült a hatalmas nyomástól.

Bár a hurrikán pusztítása jelentős, a hatóságok attól tartottak, hogy még súlyosabb lehet a helyzet. 

Hála istennek, ez nem a legrosszabb forgatókönyv volt

 – nyilatkozta Florida kormányzója, utalva arra, hogy a vihar kissé délre fordult Tampa öblétől, megkímélve a sűrűn lakott területet egy potenciálisan végzetes vihardagálytól.

A mentési és helyreállítási munkálatok már megkezdődtek, de az államra hosszú és nehéz út vár. A lakosok lassan visszatérnek otthonaikba, szembesülve a pusztítás mértékével. A közösségi médiát pedig ellepték a helyiek beszámolói, akik elmondták, hogy sokan vannak áram és víz nélkül.

Rengetegen közülük biztosítás nélkül néznek szembe a újjáépítés kihívásaival, miközben a közösségek összefognak, hogy segítsék egymást ebben a nehéz időszakban.

Az állam lakossága most a gyász és az újjáépítés kettős terhét viseli, miközben a jövő hurrikánjaira készül fel.

 

Borítókép: Floridai hatóságok a Milton hurrikán miatt a floridai Sarasotában, az Egyesült Államokban 2024. október 10-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.