Rakétazáport zúdíthat Irán Izraelre

A New York Times jelentése szerint Irán hadba állítja fegyveres erőit, miközben igyekszik elkerülni a közvetlen konfliktust Izraellel, miközben legutóbbi rakétatámadás válaszát várja a zsidó államtól.

2024. 10. 25. 9:17
Ballisztikus rakéta roncsa.
Ballisztikus rakéta roncsa. Fotó: Anadolu via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán készül a háborúra Izrael ellen, ugyanakkor el akarja kerülni a közvetlen háborút – áll a New York Times írásában, amely a legutóbbi rakétatámadásra adott lehetséges izraeli válaszokat latolgatja. A jelentés szerint Ali Khamenei legfőbb iráni vezető utasította a hadsereget, hogy készüljön fel a háborúra, 

de ugyanakkor törekedjen arra is, hogy elkerülje a fegyveres konfliktust.

A jelentés négy iráni tisztségviselőre hivatkozik, akik elmondták, hogy Khamenei parancsára a fegyveres erők több tervet is kidolgoznak a várható izraeli válaszlépés kezelésére. Figyelmeztettek arra, hogy Irán válaszolni fog, ha jelentős károk keletkeznek vagy áldozatokat követel a kialakult helyzet,

viszont mérsékelten reagálnak, ha Izrael csupán korlátozott számú katonai létesítményt vagy fegyverraktárt vesz célba.

A tisztek közül ketten az Iszlám Forradalmi Gárda tagjai, és hozzátették, hogy Irán biztosan válaszol, ha Izrael olajmezőket, nukleáris létesítményeket vagy magas rangú tisztviselőket támad meg.

 A lehetséges válaszok között szerepelhet akár ezer ballisztikus rakéta kilövése vagy az energiaellátás ellehetetlenítése a térségben.

A csapás, amely kirobbantotta Izrael válaszlépését kétszáz ballisztikus rakéta kilövése volt a zsidó állam területére. A válaszlépés jelenleg katonai szivárogtatás miatt csúszik. Izrael attól tart, hogy a túl sok kiszivárgott információ miatt Irán ismerheti a tervezett támadások mintázatát.

Borítókép: Ballisztikus rakéta roncsa (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.