Robert C. Castel: Amire a Közel-Kelet és talán az egész világ 25 napja várt, ma éjszaka bekövetkezett

A szakértő Facebook-posztban foglalta össze, amire figyelni érdemes.

2024. 10. 26. 8:46
Forrás: Facebook/Robert C. Castel
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert C. Castel legújabb Facebook-bejegyzése részletesen tárgyalja az izraeli légierő Irán ellen irányuló támadásának körülményeit, amelyet a régió és a világ 25 napja várt. A támadásra közép-európai idő szerint hajnali egy óra körül került sor, amikor robbanásokról érkeztek jelentések Teheránból. Az izraeli légierő először szíriai célpontokat támadott, majd a második hullámban Irán felé indultak el, 1600 kilométer távolságra lévő katonai létesítmények ellen.

Teherán általános látképe, miután több robbanás is hallatszott Teheránban 2024. október 26-án. Izrael bejelentette, hogy 2024. október 26-án „precíz csapásokat” indít iráni katonai célpontok ellen az ellene irányuló támadások megtorlásaként
Teherán általános látképe, miután több robbanás is hallatszott Teheránban 2024. október 26-án. Izrael bejelentette, hogy 2024. október 26-án precíz csapásokat indít iráni katonai célpontok ellen az ellene irányuló támadások megtorlásaként (Fotó: AFP)

A célpontok katonai struktúrák voltak, beleértve ballisztikus rakétagyártó üzemeket és egyéb védelmi rendszereket, míg az iráni légvédelem magas intenzitással működött a támadás alatt. Az izraeli repülőgépek viszont sértetlenül tértek vissza a bázisaikra.

A támadás következményei között Izrael a műveletet befejezettnek nyilvánította, míg Irán először tagadta a történteket, később azonban válaszlépést ígért. Az események politikai következményei máris érzékelhetőek, hiszen Irán számára a támadás presztízsveszteséget jelent, amely tovább fokozódhat, amint újabb felvételek szivárognak ki. A kérdés, hogy az iráni légvédelmi rendszer mennyire képes hatékony védelmet nyújtani, kulcsfontosságú lehet a közel-keleti helyzet további alakulásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.