Szijjártó Péter: A soros magyar elnökséggel komoly lendületet vesz az EU nyugat-balkáni bővítése

A soros magyar elnökséggel komoly lendületet vesz az Európai Unió nyugat-balkáni bővítési folyamata, újabb nagy siker, hogy decemberben várhatóan sor kerül négy csatlakozási tárgyalási fejezet lezárására Montenegróval – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Salzburgban.

Forrás: MTI2024. 10. 21. 12:41
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációja informális ülésén a Várkert Bazárban 2024. október 18-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációja informális ülésén a Várkert Bazárban 2024. október 18-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be a Facebookon a montenegrói európai uniós ügyekért felelős miniszterrel, Maida Gorceviccsel folytatott egyeztetését követően, hogy az idei soros magyar elnökség egyik legfontosabb célkitűzése a nyugat-balkáni bővítés felgyorsítása. 

Most újabb siker küszöbén állunk, a várakozások szerint decemberben négy tárgyalási fejezetet is le tudunk zárni Montenegróval, ami azért nagy dolog, mert legutóbb hét éve került sor fejezetlezárásra

– írta. 

A nyugat-balkáni bővítés felgyorsítása hitelességi kérdés is az Európai Unió szempontjából, hiszen a nyugat-balkáni országok immáron átlagosan több mint 15 éve várakoznak a tagság lehetőségére – tette hozzá. 
Szijjártó Péter hangsúlyozta: Az elmúlt években mindig azt hallgattuk a nyugat-európai barátainktól, hogy az uniós tagságnak az egyes tagjelöltek érdemein kell alapulnia. A valóság azonban az, hogy a nyugat-balkáni országok érdemeit rendre figyelmen kívül hagyják.

Most, a magyar elnökséggel, egy komoly lendületet vesz a bővítés. Jó lenne, ha mindenki belátná, hogy az Európai Uniónak új lendületre, frissességre, új energiákra van szüksége, és mindezeket a Nyugat-Balkán tudja biztosítani számunkra

– hangsúlyozta.
Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációja informális ülésén a Várkert Bazárban 2024. október 18-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.