Szijjártó Péter botrányos kijelentései miatt bekérette a német nagykövetet

A hazánkban szolgáló nagykövetektől minden esetben elvárjuk a tiszteletet, ezért a nagykövet beszéde teljességgel elfogadhatatlan – írta bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: Facebook/Mandiner2024. 10. 03. 14:04
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andrij Szibiha ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andrij Szibiha ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország budapesti nagykövete tegnapi beszédében hazánk szuverenitását sértő módon, súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe. Erről írt a közösségi oldalán Szijjártó Péter.

A hazánkban szolgáló nagykövetektől minden esetben elvárjuk a tiszteletet, ezért a nagykövet beszéde teljességgel elfogadhatatlan

– fogalmazott a Facebookon közzétett bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

A nagykövetet délutánra bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba

 – tette hozzá.

Mint arról a Mandiner beszámolt, szerda este megtartotta hagyományos fogadását a budapesti német nagykövetség a német egység napjának alkalmából. A német egység napja október 3-a, mert 1990. október 3-án egyesült újra a Német Szövetségi Köztársaság a Német Demokratikus Köztársasággal.

(Forrás: Németország budapesti nagykövetése Facebook oldala)
Julia Gross
Fotó: Andras Mayer

Julia Gross, Németország Magyarországra akkreditált nagykövete a fogadáson mondott nyitóbeszédében megemlékezett ugyan a magyarok jelentős szerepéről, melyet a német újraegyesítésben játszottak, s úgy fogalmazott, hogy akkor – illetve EU-csatlakozásunkkor – hazánk jelentős bizalmi tőkét szerzett magának,

ennél azonban jóval több időt fordított fogadó országa kormányának nyílt és kendőzetlen kritikájára.

„Jelenleg aggodalommal látjuk, hogy a magyar kormány ezt a tőkét, amely az Önöké is, egy teljesen bizonytalan célú és bizonytalan kimenetelű politikai fogadás tétjeként kockára teszi.

Ez a bizalom mostanában egyre jobban megrendül” – fogalmazott Gross nagykövet.

(Forrás: Németország budapesti nagykövetése Facebook oldala)
Julia Gross (Forrás: Németország budapesti nagykövetsége Facebook-oldala)

A nagykövet felhánytorgatta a soros EU-elnökségünk kezdetével egybeeső miniszterelnöki békemissziót, illetve „a Finnország és Svédország NATO-csatlakozása körüli színjátékot”, írja a Mandiner.

Egyebek mellett azt is elmondta: feltételezi, hogy „Önökben, magyar választókban – teljesen mindegy, hogy milyen a politikai irányultságuk – egyre gyakrabban merül fel a kérdés: hogy szolgálja ez az én érdekemet, mennyiben teszi ez jobbá az életet Magyarországon”.

Megjegyezve, hogy a többnapos geszti kihelyezett kormányüléssel egybeeső eseményen a kormány nem miniszteri, csak annál alacsonyabb szinten képviseltette magát, Gross nagykövet azt javasolta a jelenlévőknek, hogy „ha önök azt akarják, hogy ismét közeledjünk egymáshoz, ha azt akarják, hogy Magyarország a tisztelet- és bizalmi tőkéjét a polgárai javára tudja fordítani, ha önök azt akarják, hogy újra láthatóbbá váljék az, ami a német–magyar barátságot alkotja, akkor kérem, mondják el ezt úgy, hogy azt meghallják. Mondják el barátaiknak, családtagjaiknak, munkatársaiknak, polgármestereiknek, országgyűlési képviselőjüknek, a kormány képviselőinek.”

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andrij Szibiha ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.