Szijjártó Péter: Meg kell akadályozni egy újabb gazdasági hidegháború kitörését

Meg kell akadályozni egy újabb gazdasági hidegháború kitörését, az ugyanis hazánk számára rendkívül ártalmas lenne, a kormány ezért ehelyett továbbra is a konnektivitás, az összeköttetések pártján áll – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Forrás: MTI2024. 10. 09. 19:21
SZIJJÁRTÓ Péter
Az Unilever Magyarország beruházásbejelentő sajtótájékoztatója Fotó: Kocsis Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető az Unilever Magyarország Kft. friss beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a brit hátterű vállalat dezodorgyártó üzemet hoz létre Nyírbátorban. A 30 milliárd forintos projektet az állam 3,9 milliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva száz új munkahely létrejöttéhez. 

– Az itt előállított termékek több mint 90 százalékát pedig a külpiacokon fogják értékesíteni

– tájékoztatott. 

Kijelentette, hogy az Unilever magyarországi üzemében gyártott termékeket a világ több mint száz országában értékesítik ma is, Kanadától Szingapúrig, Németországtól a Dél-afrikai Köztársaságig. Továbbá arra is kitért, hogy 

a vállalat a világpiac vezetője a maga területén, háromszáz gyárat működtet világszerte, így a beruházásért éles nemzetközi verseny folyt. 

Valamint üdvözölte, hogy még a brexit ellenére sem szakadt meg a gazdasági együttműködés lendülete Magyarország és az Egyesült Királyság között, hiszen a brit vállalatok továbbra is a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják hazánkban, több mint 50 ezer embernek adva munkát. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi instabil globális környezetben a magyar kormány feladata a gazdasági stabilitás és a munkahelyek biztosítása. 

– Ennek egyik fontos alapja volt a tavalyi esztendőben az az erőfeszítésünk, amely arra irányult, hogy a külső okok miatt megjelent drámai inflációs emelkedést megállítsuk, visszafordítsuk. És ez sikerült is, sikerült letornázni az inflációt nem könnyű és nem is gyenge mutatványokkal

– mondta. 

– Ennek sikerét talán az is jelzi, hogy a velünk szemben pozitív elfogultsággal nagyon nehezen vádolható Európai Bizottság és IMF a jövő évre a magyar gazdaság növekedését az európai élbolyba várja, és a hitelminősítők, akik szintén gyakran operálnak kevésbé tényszerű adatokkal, ugyancsak pozitívnak és stabilnak minősítik Magyarország kilátásait – tette hozzá. 

– A másik fontos alapja a stabilitás megőrzésének, hogy továbbra is garantáljuk, hogy Magyarországon mindenki, aki akar, az tudjon is dolgozni

– folytatta. Majd rámutatott, hogy hazánkban egyre többen dolgoznak, és ezt a trendet még a koronavírus-járvány sem tudta megtörni. 

A miniszter ezután hangsúlyozta, hogy ezen siker továbbviteléhez alapvető fontosságú megteremteni az ország gazdasági semlegességét, ami azt jelenti, hogy továbbra sem lehet ideológiai alapon válogatni gazdasági partnerek és beruházók között. 

– Nekünk egy dolog számít az ideérkező beruházások kapcsán: a beruházó és maga a beruházás is tartsa tiszteletben a magyarországi szabályokat. Amíg ez rendben van, mi örömmel látunk mindenkit – mondta. Kifejtette, hogy ennek a gazdasági semlegességnek köszönhető, hogy Magyarország bár lakosságszám alapján a 95. a világon, az exportteljesítmény vonatkozásában a 33. helyen áll. 

– Ezért mi továbbra is kitartunk amellett, hogy a gazdasági hidegháború kitörését meg kell akadályozni, mert egy, a világkereskedelembe mélyen betagozódott, keleti és nyugati együttműködő partnerekkel egyaránt rendelkező ország számára gazdaságilag nem sok rosszabb hír lehet, mint egy újabb gazdasági hidegháború

– fogalmazott. Végül megerősítette, hogy Magyarország ezért továbbra is a konnektivitás, az összeköttetések pártján áll. – És hazánk vonzerejét mind a keleti, mind a nyugati piacokon meg kívánjuk tartani, és továbbra is azt szeretnénk, hogyha a Magyarországon előállított termékek mind a keleti, mind a nyugati irányban versenyképesek tudnának lenni – mondta.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.