Szorul a hurok az Északi Áramlat felrobbantói körül

Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete szerint az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának megrendelői és elkövetői igyekeznek eltüntetni a nyomaikat.

Forrás: Origó2024. 10. 08. 11:32
Az Északi Áramlat 2 gázvezeték gázszivárgása (Fotó: AFP)
Az Északi Áramlat 2 gázvezeték gázszivárgása (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Nebenzja kiemelte, hogy a gáz- és olajvezetékek mellett az elektromos és kommunikációs kábelek, valamint az optikai hálózatok biztonságos működése is kritikus fontosságú több százmillió ember jóléte szempontjából. Ezen infrastruktúrák veszélyeztetése súlyos károkat okozhat a globális gazdaságnak.

A magyarországi orosz nagykövetség Telegram-csatornáján közölték: 

Az orosz diplomata megjegyezte, hogy Németország, Dánia és Svédország, amelyek két éve indították saját vizsgálataikat, egyszerűen megállapították a vezetékek felrobbantásának tényét, de érdemi előrelépést nem tettek.

Nebenzja emlékeztetett arra, hogy Washington akadályozta a berlini kormány komolyabb törekvéseit a vizsgálat lefolytatására. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt két év során az orosz gyanúk csak erősödtek, különösen amerikai és európai tisztviselők nyilatkozatai alapján, amelyek szerinte beismerésként értelmezhetők.

Az orosz ENSZ-nagykövet véleménye szerint az Északi Áramlat elleni terrortámadás tisztázása nélkül a világ nem térhet vissza a globális szereplők közötti konstruktív együttműködéshez, amelyben a globális dél országai különösen érdekeltek.

Borítókép: Az Északi Áramlat 2 gázvezeték gázszivárgása (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.