Teli szájjal szidta Magyarországot Ilaria Salis Strasbourgban

Nem felelnek meg az európai normáknak a magyar börtönviszonyok – nyilatkozta a sajtónak a Budapesten ártatlanokat bántalmazó olasz szélsőbaloldali aktivista.

2024. 10. 08. 13:16
Ilaria Salis EP-képviselő (Fotó: Csudai Sándor)
Ilaria Salis EP-képviselő (Fotó: Csudai Sándor) Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes gőzzel dübörög az Európai Parlament ülésszaka. A nap folyamán többek között sajtótájékoztatót tartott az olasz szélsőbaloldali Ilaria Salis is, aki az európai parlamenti mandátuma révén szabadult a magyarországi börtönből, ahol súlyos testi sértés vádja miatt ült.

Salis képviselőtársa, Manon Aubry azzal vezette fel az aktivista felszólalását, hogy az olasz szélsőbalos testközelből tapasztalhatta meg a „magyar rezsim brutalitását”. Szerinte Salis azért került börtönbe, mert Orbán Viktor kormánya „nem állhatja a demokráciát”, a szélsőbaloldali aktivista pedig a magyar kormánnyal szállt szembe (nem pedig ártatlan járókelőket vert). 

A szélsőbaloldali aktivista elmondta, hogy Magyarország legrosszabb arcát látta, amikor tizenöt hónapot töltött börtönben. Több tízezer szélsőbaloldali szolidaritásának köszönheti a szabadságát – tette hozzá. 

Ilaria Salis felemelte a szavát a magát immár Mayának nevező nembináris Simeon Ravi Trux ügyében, akit a német hatóságok kiadtak Magyarországnak. Trux az európai normákhoz méltatlan körülmények között raboskodik Magyarországon – hangsúlyozta Salis. Magánzárkában tartják, naponta csak egy órára jöhet ki, akkor is megbilincselve, minden nap úgy kutatják át, hogy teljesen meztelenre vetkőztetik, a cellájában pedig videós megfigyelés alatt tartják − ismételte el a Trux körei által eddig is hangoztatott állításokat. 

A büntetését már azelőtt eldöntötte a magyar kormány, hogy elkezdődött volna a tárgyalás − állította a szélsőbaloldali aktivista. 

Magyarország nem tartja tiszteletben az alapvető szabadságjogokat, így az uniós tagállamoknak minden kiadatást el kellene utasítania Magyarország felé.

Teljesen helytelen, hogy az a Magyarország tölti be az EU soros elnökségét, amelynek miniszterelnöke Brüsszel elfoglalására szólított fel − zárta felszólalását Ilaria Salis.

A sajtó kérdésére azt is megerősítette, hogy fel kíván szólalni a szerdai plenáris ülésen, ahol a magyar uniós elnökség lesz a téma.

Salis EP-be jutása egyébként tovább fokozta az indulatokat Olaszországban. Mint arról lapunk korábban beszámolt, feszültségek forrása az olasz belpolitikában, hogy a sokak által bűnözőnek tartott szélsőbaloldali aktivista képviseli az olaszokat az uniós intézményekben.

Borítókép: Ilaria Salis EP-képviselő (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.