Változás küszöbén az ECR? Morawiecki és Meloni decemberi találkozója döntő lehet

Mateusz Morawiecki, Lengyelország volt miniszterelnöke meghívta Giorgia Melonit, Olaszország kormányfőjét, a decemberi varsói találkozóra, ahol az Európai Konzervatívok és Reformerek, az ECR jövőjéről tárgyalnak majd. A találkozó jelentősége a párt vezetésének esetleges átalakításában rejlik, amit Morawiecki sem zár ki, bár a döntés teljes mértékben Meloni kezében van.

2024. 10. 20. 20:31
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közös sajtótájékoztatón a varsói Lazienki parkban 2023. július 5-én.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közös sajtótájékoztatón a varsói Lazienki parkban 2023. július 5-én. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Morawiecki egy nemrégiben tartott dubrovniki kongresszuson osztotta meg a hírt olasz újságírókkal. Elmondta, hogy három nappal korábban Brüsszelben találkozott Melonival, és bár az olasz miniszterelnök rendkívül elfoglalt, van esély arra, hogy részt vegyen a decemberi varsói találkozón. 

Remélem, hogy el tud jönni, de még nem biztos

 – nyilatkozta a volt lengyel miniszterelnök.

Az ECR párt jövőbeni vezetésével kapcsolatban Morawiecki kiemelte, hogy 

a jelenlegi vezetés Meloni irányítása alatt erős és sikeres volt. 

Hozzátette azonban, hogy a jövőbeni változások nem kizártak. 

Minden Giorgia Meloni kezében van, aki eddig is kiváló vezetője volt a pártnak

 – mondta, de egyértelművé tette, hogy a döntés még nem született meg. Amikor megkérdezték, készen állna-e átvenni a párt vezetését, Morawiecki habozás nélkül válaszolt

Természetesen, készen állok.

 Ez arra utal, hogy a volt lengyel kormányfő egyre aktívabb szerepet kíván betölteni a párt vezetésében a közeljövőben.

A decemberi találkozó tehát nemcsak az ECR belső politikai struktúrája szempontjából lehet jelentős, hanem egy új fejezetet nyithat a pártcsalád jövőjében. Az, hogy Meloni részt tud-e venni az eseményen, fontos jele lehet annak, hogy milyen irányt vesz a párt vezetése a jövőben.

 

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közös sajtótájékoztatón a varsói Lazienki parkban 2023. július 5-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.