A demokraták megnyerték az egyik szenátusi széket Georgiában

Még nem dőlt el a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában, de úgy tűnik, a szenátust is elvesztik a republikánusok.

2021. 01. 06. 8:59
null
A Raphael Warnock szenátorjelölt YouTube csatornáján közzétett videofelvételrõl készült képen Warnock, Georgia állam demokrata párti szenátorjelöltje beszél a szenátusi pótszavazást követõen a Georgia állambeli Atlantában 2021. január 6-án. A georgiai választás dönti el, melyik párt szerez többséget az amerikai törvényhozás felsõházában. Fotó: Raphael Warnock Forrás: MTI/EPA/Raphael Warnock via YouTube/Raphael Warnock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokraták egy szenátusi helyet már megnyertek Georgiában, a második székért folytatott verseny ugyanakkor annyira szoros, hogy egyelőre lehetetlen győztest kiáltani – írta a The New York Times. A CNN előrejelzése szerint a demokrata Raphael Warnock tiszteletes 97 százalékos feldolgozottságnál 50,5 százalékkal vezet a republikánus Kelly Loeffler 49,5 százalékával szemben. A különbség körülbelül negyvenezer szavazat a két jelölt között.

Raphael Warnock az Ebenezer Baptista Egyház fekete bőrű lelkésze Atlantában, ahol Martin Luther King néhai fekete polgárjogi harcos is prédikált. Ha megválasztják, ő lehet Georgia első fekete szövetségi szenátora. Győzelmét helyi idő szerint kedd éjfél után videoüzenetben jelentette be, amelyet az interneten közvetítettek.

Warnock már győztesnek is kiáltotta magát, a jelenleg hivatalban lévő Loeffler azonban még nem gratulált ellenfelének. Ehelyett közölte: a szavazatszámlálás az ő győzelmével fog véget érni.

Kelly Loefflert egyébként a Republikánus Párton belül Donald Trump hivatalban lévő elnök egyik legnagyobb támogatójának tartják; tavalyi választásában azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy magát az „Attila, a hunnál is konzervatívabbnak” nevezte.

A másik demokrata szenátorjelölt, Jon Ossoff a szavazatok 50,1 százalékával vezet republikánus ellenfele, David Perdue szenátor előtt.

A tét igen nagy, hiszen Ossoff és Perdue küzdelme dönti el, hogy mekkora mozgásteret kap Joe Biden megválasztott elnök a következő kétéves ciklusban.

Mint arról a Magyar Nemzet is írt, a demokraták számára a legjobb eredmény eleve is csupán az ötven-ötven döntetlen lehet a százfős testületben: a novemberi eredmények tükrében a Republikánus Pártnak 50, a demokratáknak pedig 48 szenátora van. A tegnapi voksoláson két helyről dönthettek a választók:

Ha mindkét helyet a demokrata jelöltek zsebelnék be, akkor mindkét pártnak ugyanannyi, vagyis ötven-ötven helye lenne a szenátusban. A mérleg ugyanakkor a demokraták felé dőlne, a szenátus mindenkori elnöke ugyanis az Egyesült Államok alelnöke, ebben az esetben tehát Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata dönt majd.

A Raphael Warnock szenátorjelölt YouTube-csatornáján közzétett videófelvételről készült képen Warnock, Georgia állam demokrata párti szenátorjelöltje beszél a szenátusi pótszavazást követően a Georgia állambeli Atlantában 2021. január 6-án. A georgiai választás dönti el, melyik párt szerez többséget az amerikai törvényhozás felsőházában.
Fotó: MTI/EPA/Raphael Warnock via YouTube/Raphael Warnock

Ez jelentősen megkönnyítené Joe Biden megválasztott elnök dolgát a kormányalakítás tekintetében, mivel az adminisztráció tagjainak kinevezése szenátusi jóváhagyást igényel, és a befolyásosnak számító bizottsági elnöki posztok demokraták közötti szétosztogatása is lényegesen könnyebben menne.

Elemzők szerint nagyon szoros verseny esetén a végleges eredményre akár napokig is várni kell majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.