A kocsmák tökéletesen alkalmasak a vírus szétterjesztésére

Norvégiában éjfélkor zárnak a vendéglátóhelyek, Nagy-Britannia a kocsmák bezárását fontolgatja.

2020. 08. 09. 14:43
null
Többen hazajöhetnek az emelésekre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kapcsolat van az alkoholfogyasztás és az emberek viselkedése között – e sommás megállapítással tette világossá Erna Solberg norvég miniszterelnök asszony, hogy a koronavírus által megfertőzöttek számának emelkedése miatt korlátozni kell a kocsmák nyitvatartási idejét.

Ahogy Európa legtöbb országában, úgy Norvégiában is növekedésnek indult a naponta újonnan igazolt betegek száma, az elmúlt napokban volt, hogy 83 ilyen esetet regisztráltak, miközben júliusban többször is tíz alá csökkent ez a szám. A skandináv országban összesen 9600-an fertőződtek meg, s 256-an haltak bele a kórba.

A korlátozó intézkedések nyomán szombattól éjfélig maradhatnak nyitva a kocsmák és bárok.

– Azt üzenem mindenkinek: visszafogottan bulizzon – közölte az oslói rendőrség egyik tisztviselője.

André Kråkenes elmondta: a szép nyári időben sokan töltik az estéket a vendéglátóhelyeken, éppen ezért arra kérnek mindenkit, felelősségteljesen viselkedjen. – Fontos, hogy tartsák egymástól a távolságot, és másokra is tekintettel legyenek, ne csak saját magukra. Remélem, az utóbbi időben rájött arra mindenki, hogy nincs még vége – utalt az illetékes a járványra.

Kocsmák helyett iskolák

Norvégiával szemben aggasztóbb a helyzet Nagy-Britanniában, a világ 12. legfertőzöttebb országában, ahol naponta hétszáz-nyolcszáz megbetegedéssel növekedésnek indult az újonnan igazolt esetek száma. Igaz, ez a szám messze elmarad a tavaszi négy-ötezres növekedéstől. A szigetországban jelenleg 310 ezer a fertőzöttek száma, és 46,5 ezren vesztették életüket a járvány következtében.

A korlátozó intézkedések feloldása nyomán szeptembertől újra látogathatóvá válnak az iskolák, ám a kormány egyik tudományos tanácsadója szerint ahhoz, hogy ez viszonylag problémamentesen történjen meg, kompromisszumra van szükség.

Graham Medley szerint a gyermekek védelme érdekében bezárhatják a kocsmákat: „A kérdés az, hogy mi a fontosabb. A kocsmák vagy az iskolák?”

Hasonló állásponton van Chris Whitty tiszti főorvos, aki szerint a gazdasági-társadalmi újranyitásnak is vannak határai, márpedig az ország valószínűleg elérte ezt a határt.

Nagy-Britanniában nagy sajtóvisszhangja volt annak, amikor a járvány miatti bezártságot követően július elején újra megnyitottak a kocsmák: az újságokban megjelent képek arról tanúskodtak, hogy az emberek egyáltalán nem viselkedtek visszafogottan, sőt a kiszabadulás örömére megtöltötték a pubokat és a környező utcákat, egész éjszaka dorbézoltak. – Ahogy azt megjósoltuk, mozgalmas éjszaka volt. Azt is jó előre tudtuk, és be is bizonyosodott, hogy az alkohol és a távolságtartás együtt nem működik – írta a Twitteren az egyik rendőrszakszervezet elnöke, John Apter.

A kocsmák ráadásul tökéletesen alkalmasak arra, hogy szétterjesszék a vírust. A The Independent hírportálnak nyilatkozó Julian W. Tang, a Leicesteri Egyetem professzora szerint

a rosszul szellőző repülőkön is nehezebb megbetegedni, mint a pubokban.

Szerinte ha nincsenek megfelelően szellőztetve a vendéglátóhelyek, a vírus hosszabb ideig a levegőben marad, de segíti az elterjedését az emberek közelsége és a hangos beszéd is.

Európában egyébként legutóbb a belgiumi Antwerpen tartományban tiltották meg az esti alkoholárusítást, miután jelentős mértékben növekedett a koronavírussal fertőzöttek száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.