A világ politikai vezetői a holokausztra emlékeznek

Január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja, idén azonban már hamarabb több jelentős programmal megkezdődik az emlékezés.

2020. 01. 20. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 27-én lesz 75 éve, hogy a Vörös Hadsereg csapatai felszabadították az auschwitzi haláltábort. Ez a nap a holokauszt nemzetközi emléknapja is, idén azonban már hamarabb több jelentős programmal megkezdődik az emlékezés.

– Megalapítása óta ez az ország legnagyobb eseménye – érzékeltette Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter, hogy mennyire készülnek az évfordulóra Izraelben. A héten már a világ 46 vezetőjét várják Jeruzsálembe az ötödik holokausztfórumra, melyre harmincmillió sékelt (több mint 2,5 milliárd forintot) különítettek el. Valóban példátlanul illusztris a rendezvény névsora: többek között Mike Pence amerikai alelnök, Vlagyimir Putyin orosz, Emmanuel Macron francia, Frank-Walter Steinmeier német elnök, továbbá Károly walesi herceg, Vilmos Sándor holland és VI. Fülöp spanyol király is megjelenik. Magyarországot Jeruzsálemben Áder János köztársasági elnök képviseli, míg Orbán Viktor miniszterelnök 27-én Ausch­witzban vesz részt az emléknapon. Hiányzik majd viszont Izraelből Andrzej Duda, a lengyel elnök azt kifogásolta, hogy nem szólalhat fel a rendezvényen.

Auschwitzba ritkán látogatnak el muszlimok
Fotó: Havran Zoltán

A héten ugyancsak Auschwitzba látogat a Muszlim Világliga főtitkára, Mohammad bin Abdul Karim Al-Issza is. A szaúdi származású muszlim vezető a szélsőségesség elleni harc és a vallások közötti békés együttélés egyik élharcosa, találkozott már például Ferenc pápával, Kirill ortodox pátriárkával, és szorgalmazta az együttműködést Izraellel. A Deutsche Welle német csatorna által idézett adatokból kiderült, hogy bár tavaly 2,3 millió látogatója volt Ausch­witznak, közülük csak 3200-an regisztráltak az arab világból. Rajtuk kívül ugyanakkor francia, norvég, német és más nemzetiségű muszlimok is megfordulnak olykor az emlékhelyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.