A visegrádiakra kacsingat Von der Leyen

Lengyelország után Csehország miniszterelnökével is tárgyalóasztalhoz ült Ursula von der Leyen hétfőn. A közép-európai államok nagy reményekkel várják a hivatalosan november elsején munkába álló, immár új összetételű Európai Bizottságot. Orbán Viktor csütörtökön érkezik Ursula von der Leyenhez.

2019. 07. 30. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsúfolt hét elébe néz Ursula von der Leyen: az Európai Bizottság következő elnöke hétfőn Andrej Babis cseh miniszterelnökkel tárgyalt Brüsszelben, szerdán Madridba utazik, ahol Pedro Sánchez ügyvezető kormányfővel találkozik, csütörtökön pedig Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja. Pénteken Rómába látogat, hogy Giuseppe Conte olasz kormányfővel is egyeztessen.

Bár a diplomáciai körút teljesen bevettnek számít az uniós végrehajtó testület összeállításakor, Közép-Európa szempontjából mindenképp biztató, hogy Von der Leyen az első tagállamok között egyeztet a visegrádi országok vezetőivel. A múlt heti, varsói látogatáskor maga ismerte el, hogy „nagyon fontos” volt számára, hogy Berlin és Párizs után Varsóba utazzon. Hasonlóan optimista felvezetést kapott Andrej Babis cseh kormányfő tegnapi brüsszeli látogatása. Babis elmondása szerint csak az elmúlt héten kétszer beszélt telefonon a német politikussal, tegnap pedig – Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnökhöz hasonlóan – a migrációról és a következő többéves uniós költségvetésről is tárgyalt Von der Leyennel.

Szintén biztosnak látszik, hogy Csehország Vera Jourovát – a bizottság eddigi, a jogérvényesülésért, a fogyasztóvédelemért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős tagját – delegálná a november elsején munkába álló testületbe. A szakmai tapasztalatok mellett Jourova ügyét segíti a neme is: Von der Leyen már jelölésekor kikötötte, hogy a bizottság felét nőkkel szeretné megtölteni. Babis arról is beszélt tegnap, hogy egy, a mostaninál erősebb portfóliót – nevezetesen a digitalizációt, a belső piacot vagy a nemzetközi kereskedelmet – szeretné Jourova kezébe juttatni. Mindezt azzal indokolta: a fontos uniós pozíciókban ez idáig nem volt földrajzi egyensúly.

A kérdés minden bizonnyal Orbán Viktor csütörtöki látogatásán is előkerül, ugyanis a következő ciklusban Magyarország is jelentősebb tárcát szeretne felügyelni. Trócsányi László – a biztosi poszt magyar várományosa – nemrég arról beszélt: a bővítési és szomszédságpolitikáért vagy a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős portfóliót tartaná a szakmai tapasztalatainak is megfelelő feladatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.