Ausztria: Új választások kiírását javasolta Sebastian Kurz

Bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat esti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2019. 05. 18. 20:09
ASEM leaders summit
EU-ASIA/ARRIVALS Fotó: Toby Melville
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kurz pár órával azután ismertette döntését, hogy lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előző nap súlyos korrupciós botrányba keveredett vezetője.

„Betelt a pohár” – fogalmazott az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Kurz, hozzátéve, az FPÖ-vel folytatott megbeszélései alapján nem érzi úgy, hogy a szabadságpárt hajlandó lenne az alapvető változásra, márpedig ez „több mint szükséges volna”.

Az FPÖ árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is – mondta a kancellár.

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Sebastian Kurz leszögezte: tovább akar dolgozni Ausztriáért, és ezt a lakosság többségének támogatásával szeretné tenni, de ehhez jelenleg hiányoznak a partnerek. „Úgy gondolom, most ez senkivel nem lehetséges” – mondta.

Az APA osztrák hírügynökség szerint az előrehozott választást legkorábban augusztus közepére írhatják ki, de ez a nyári vakációk miatt nem valószínű, reálisan szeptember-október környékére várható az új választás időpontja.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő is azt mondta, hogy szerinte is előrehozott választást kell tartani Ausztriában, mert ez az egyetlen módja annak, hogy helyreállítsák az emberek közintézményekbe vetett bizalmát.

Több ezren tüntettek Bécsben a Kancellária előtti téren

Több ezer tüntető gyűlt össze szombaton az osztrák kancellária előtt, hogy a koalíció felmondását, illetve Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár lemondását és új választások kiírását követeljék.

A kancellária előtti Ballhausplatzon, a tömeg hangosbemondón át kísérte figyelemmel a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache (FPÖ) sajtótájékoztatóját, ahol a szabadságpárti politikus lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről. A tüntetők a helyszínen maradva délután Kurz kancellár reakcióját várták.

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt. A felvétel tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy állítólag Ausztriába településre és ottani befektetésekre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is. A videó nyilvánosságra kerülése után szombaton 13 órára hirdettek demonstrációt civilek a kancellária előtti térre.

A tömeg sajtóhírek szerint már órákkal korábban gyülekezni kezdett, egyes becslések szerint délutánra tízezren gyűltek össze. Az emberek plakátokkal, táblákkal, transzparensekkel érkeztek, többen új választásokat követeltek. A hangulat ugyanakkor mindvégig oldott maradt, ezt bizonyítja, hogy néhányan felirataikon ibizai nyaralás lehetőségét hirdették. A megmozduláshoz ellenzéki pártok vezetői is csatlakoztak, köztük az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) európai parlamenti listavezetője, Andreas Schieder, valamint a zöld párt (Die Grünen) szóvivője és európai parlamenti csúcsjelöltje, Werner Kögler. A helyszínen 150 rendőr ügyel az emberek biztonságára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.