Behozhatatlan előnyre tehetett szert Joe Biden

Donald Trump első ízben utalt arra: nem biztos, hogy ő nyerte meg az elnökválasztást.

Magyar Nemzet
2020. 11. 14. 12:08
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Marietta, 2020. november 13. A Georgia állambeli Cobb megye egyik szavazóbiztosa egy voksokat tartalmazó dobozzal a kézi szavazatszámlálás közben Mariettában 2020. november 13-án, tíz nappal az amerikai elnökválasztás után. Georgia mind a 159 megyéjében kézzel újraszámolják a voksokat, mert túl kicsi volt a szavazatkülönbség Donald Trump republikánus párti amerikai elnök és demokrata kihívója, Joe Biden között. MTI/AP/Mike Stewart Fotó: Mike Stewart
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szükséges 270 elektori szavazatnál jóval többet, már 306-ot szerzett meg Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje, ha hinni lehet azoknak az amerikai sajtóorgánumoknak, amelyek ezt vetítik előre. A Georgia államban zajló szavazatszámlálás ugyanis a végéhez közeledik, s 99 százalékos feldolgozottságnál Biden a voksok 49,52 százalékát szerezte meg, riválisa, a republikánus párti, hivatalban lévő elnök, Donald Trump 49,24 százalékos eredményt ért el. A különbség mindössze 15 ezer szavazat, de úgy tűnik, behozhatatlan Biden előnye, így Georgia 16 elektori szavazatát is begyűjtve már 306-nál jár. Georgia 1996 óta republikánus bástyának számított, a Politico hírportál szerint a mostani eredmény a tagállam demográfiai összetételének jelentős megváltozásával magyarázható, megnövekedett ugyanis a fekete, a spanyol ajkú és az ázsiai gyökerű választók lélekszáma.

Észak-Karolinában ugyanakkor Donald Trump előnye behozhatatlan – 50,04 százalékot ért el Joe Biden 48,71 százalékával szemben –, a Fox News hírcsatorna szerint a 15 elektort adó államban történt győzelmével 232 elektorral zárta a választási versengést az elnök. A december közepén összeülő 538 tagú elektori testület választja meg az Egyesült Államok 46. elnökét.

Donald Trump pénteken először utalt arra, hogy tényleg véget ért számára a küzdelem. A korábban választási csalásokat emlegető és az eredmény megtámadását kilátásba helyező elnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban azt mondta: „Ez a kormány nem fogja a teljes lezárást választani. Más kérdés, hogy mi történik a jövőben, milyen kormány következik.” Az amerikai sajtó szerint ezzel a korábban hajthatatlan elnök elismerte, nem biztos, hogy ő nyerte meg a választást.

Az elnök és a Republikánus Párt helyzetét nem könnyíti meg, hogy Pennsylvaniában és Michiganben – mindkét államban szoros csatában győzött Joe Biden – is visszadobták a helyi bíróságok Trumpék perkeresetét. Pennsylvaniában elutasították az elnökválasztás napja után beérkezett mintegy tízezer levélszavazat érvénytelenítését. Az elnök és csapata szerint a tagállam levélszavazási rendszere „nélkülözött minden átláthatóságot és ellenőrizhetőséget, amely a személyes szavazások esetében biztosított volt”. Michiganben választási szabálytalanságokra hivatkoztak, de a bíróság elzárkózott attól, hogy felfüggessze az eredmények érvényesítését. Donald Trump már a választások előtt, s közvetlenül azok után is arra hivatkozott, a koronavírus-járvány miatt kiterjesztett levélszavazás tömeges csalásokra adott lehetőséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.