Berlin kétoldalú tárgyalásokba kezd az orosz vakcináról

Az Európai Bizottság nyilvánvalóvá tette, hogy egyelőre nem érdeklődik a Szputnyik iránt.

2021. 04. 08. 11:12
SPAHN, Jens
Jens Spahn német egészségügyi miniszter. Fotó: Christian Marquardt Forrás: MTI/EPA/action press/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország kétoldalú tárgyalásokat indít azért, hogy beszerezze az orosz Szputnyik V vakcinát

– írta csütörtökön a német sajtó, utalva arra, hogy a bejelentést Jens Spahn egészségügyi miniszter tette meg az uniós egészségügyi miniszterek tegnapi ülésén. A Magyar Nemzet is cikkezett róla, hogy az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) az AstraZeneca vakcinájáról szóló értékelését követően az egészségügyi miniszterek virtuális találkozón egyeztettek a vakcinapolitikáról. Spahn sajtóinformációk szerint ekkor jelentette be, hogy

Berlin megkezdi a kétoldalú egyeztetést Moszkvával annak érdekében, hogy előzetesen felmérje: az oroszok mekkora mennyiségben és mikor tudnának vakcinát szállítani.

Egybehangzó források szerint a német bejelentés arra volt válasz, hogy

az Európai Bizottságnak ismét leszögezték, hogy a láthatáron sincs az előszerződés az orosz oltóanyagról.

Szintén tegnap jelentette be a bajor miniszterelnök, Markus Söder, hogy a tartomány előszerződik két és fél millió orosz vakcinára.

Vizsgálódik az uniós gyógyszerügynökség

A német sajtó értesülései szerint a bevásárlás, így Spahn és Söder bejelentései is arra az esetre vonatkoznak, ha az EMA engedélyezi az orosz vakcina uniós forgalmazását. Az EMA az előzetes vizsgálódást márciusban kezdte meg, Emer Cooke ügyvezető igazgató szerdai bejelentése szerint pedig jövő héten elkezdődhet annak a kutatása, hogy az orosz folyamat megfelel-e az úgynevezett helyes klinikai gyakorlat (good clinical practice, GCP) nemzetközi irányelveinek. A Financial Times napilap és a Reuters hírügynökség nemrég egyaránt arról közöltek információkat, hogy rákényszerítettek embereket az orosz vizsgálatokban való részvételre. Ezt Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatója tagadta, úgy érvelve, hogy

a szóban forgó lapinformációk az EMA-folyamat aláásását célozzák.

Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint a GCP-követelmények teljesülése mindenesetre mérföldkő lehet az engedélyeztetési folyamatban. Dmitrijev szintén a Financial Timesnak nyilatkozva azt is elmondta, hogy májusban az EMA gyárlátogatást tesz Oroszországban. A vizit pár napot ugyanakkor csúszik:

sokan akarnak bejutni a szóban forgó üzemekbe, az oroszokkal már leszerződött külföldi országok ellenőrei pedig elsőbbséget kapnak.

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarország és Szlovákia alkalmazza eddig az orosz oltóanyagot, de már Ausztria is tárgyal a beszerzésről Moszkvával. A németek lehetnek a következők a sorban.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos nemrég azt mondta, hogy az orosz vakcina nem szükséges az európai nyájimmunitás eléréséhez. Korábban ugyanakkor észszerűnek nevezte, hogy az EU-államok bevásárolnak a keleti vakcinákból, s arról is beszélt, hogy Oroszországnak kiváló tudósai vannak.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára tegnap elmondta: Magyarországra idáig 1,1 millió orosz vakcina érkezett, és még kilencszázezer érkezik a következő hetekben. Emlékeztetett arra is: a hazai baloldal korábban emberkísérletnek és megbízhatatlannak nevezte az orosz vakcinát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.