Cáfolták a román nagykövet vádjait

Valótlanságokat tartalmazó nyilatkozatnak nevezte Románia budapesti nagykövetének a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjáról tett kijelentéseit a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője.

null
Chisinau, 2018. szeptember 2. Órási román zászlót feszítenek ki a Románia és a Moldovai Köztársaság újraegyesítésének tervét támogató résztvevõk a két ország átmeneti egyesítésének centenáriumáról tartott nagygyûlésen a moldáv fõvárosban, Chisinauban 2018. szeptember 1-jén. A moldáv parlament 1918. március 27-én fogadta el a Román Királysággal való egyesülésrõl szóló nyilatkozatot. A terület 1940-ig volt Nagy-Románia része. (MTI/EPA) Fotó: -------------------
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomatához méltatlan, valótlanságokat tartalmazó nyilatkozatnak nevezte Románia budapesti nagykövetének a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjáról tett kijelentéseit Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője, aki az erdélyi Krónika című napilapnak nyilatkozott. Marius Lazurca külképviseleti vezető a minap diszkriminációval, és a román, valamint az uniós jogszabályok áthágásával vádolta Budapestet, s azt is kifogásolta, hogy nincs megegyezés a két ország között a programról.

- A Pro Economica egy Romániában bejegyzett civil szervezet, amely a számára Magyarországról érkezett pénzeket költi el. Az uniós szabályozás szerint ehhez nincs szükség semmiféle kétoldalú egyezségre, hiszen nem uniós határ menti közös programról van szó, hanem arról, hogy egy romániai alapítvány egy másik kormány pénzéből támogatásokat nyújt – hangsúlyozta Kozma Mónika.

A marosvásárhelyi székhelyű szervezet ügyvezetője megjegyezte: az Egyesült Államok kormánya is nyújtott már újonnan induló vállalkozóknak start-up támogatásokat, jelenleg pedig a romániai műemlékek felújítását segíti. Ugyanígy finanszírozott romániai projekteket Norvégia és Svájc is. A berlini kormány bő húsz esztendeje egy brassói alapítványon keresztül segíti elsősorban az erdélyi szászokat – tette hozzá Kozma Mónika. Úgy vélte, a nagykövetnek inkább üdvözölnie kellett volna a budapesti kabinetet, legalább azért a nyolcmillió euróért, ami áfa formájában a román államkasszába befolyt csupán az egyik program, a kisebb mezőgazdasági beruházások támogatása nyomán.

A Pro Economica Alapítvány épp a napokban ír alá mintegy ötezer, maximum tizenötezer euróról szóló finanszírozási szerződést azokkal a székelyföldi gazdákkal, jogi személyekkel, akik, illetve amelyek állat- és gyümölcsfavásárlási céllal, valamint gépparkjuk fejlesztése érdekében pályázhattak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.