Csak gumicsont a szlovák kormányválság?

A járványkezelés kudarcáról eltereli a figyelmet a pozsonyi koalíciós háború.

MATOVIC, Igor
Brüsszel, 2020. december 10. Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben 2020. december 10-én. MTI/EPA/Reuters/Yves Herman Fotó: Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban minden eddiginél közelebb került a bukáshoz a szlovák kormány – állítják sokan. Előbb a hét elején a miniszterelnök inkompetenciáját emlegetve távozott egy koalíciós képviselő, majd a csütörtök esti kabinetülésen a legkisebb, mostanában rendre a parlamenten kívül mért koalíciós párt, az Emberekért miniszterei nem szavazták meg az orosz vakcinák beszerzéséről szóló, Igor Matovičék által beterjesztett javaslatot. A képlet azonban nem ilyen egyszerű.

Szlovákiában szinte az összes szakmai szervezet azt ajánlotta a kormánynak, hogy a megfelelő engedélyeztetési eljárás biztosítása esetén üljön tárgyalóasztalhoz Moszkvával. Igaz, igen későn, gyakorlatilag csak a múlt héten merült fel, hogy egyáltalán tárgyalni kellene a Szputnyik V beszerzéséről. Az elemzők szerint mostanra jutott el az ország oda, hogy a kormányfő számára is világossá vált, eddigi stratégiája nem működik. Ha nem történik radikális irányváltás, teljes egészségügyi összeomlás elé néz az ország. Szlovákia már az Európai Unió segítségét is kérte, külföldről várnak orvosokat.

Jelenleg az egymillió főre számított heti halálozások száma itt a legmagasabb az egész világon: 117.

Ebben a helyzetben utasította el a kormánypárt koalíciós partnere a vakcinabeszerzést. „Ma politikát csináltunk, ahelyett, hogy megoldást kerestünk volna!” – fogalmazott a láthatóan dühös kormányfő.

A járvány megtépázta Igor Matovic népszerűségét.

Pedig a döntés várható volt, az Emberekért elnöke, Veronika Remišová már korábban világossá tette, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélkül nem támogatja a Szputnyik V használatát. Csakhogy a kormány fejlesztésekért felelős minisztere közölte, Marek Krajčí egészségügyi miniszternek van módja orosz vakcinával oltani, nyugodtan engedélyezheti azt saját hatáskörben, „de akkor nem bújhat a kormány háta mögé“. Igor Matovič kormányfő egyre szaporodó kritikusai ezzel szemben úgy vélik, a miniszterelnök pusztán egy régi, korábban eredményesen alkalmazott trükkjéhez nyúlt vissza, a szemfényvesztéshez. A neoliberális DenníkN egyik elemzője szerint ahogy ősszel az országos teszteléssel akarta elkendőzni kormánya nyári mulasztásait, úgy most az orosz vakcina is csak gumicsontként szolgál.

Hogy ez a gumicsont elég-e ahhoz, hogy Matovič megtarthassa miniszterelnöki székét, nehéz megmondani.

Ugyanakkor az egészségügyi miniszter, illetve a miniszterelnök távozása is napirenden van, sokan Eduard Hegert, Szlovákia pénzügyminiszterét látnák szívesen kormányfőként, de erre egyelőre kevés az esély. Egyelőre sem Matovičnak, sem partnereinek nem áll érdekében a kormánybuktatás, az ellenzék partvonalon kívüli kiabálása pedig nem sok vizet zavar. Amíg a koalíció belső csatározásaival eredményesen tereli el a figyelmet a járványvédekezés kudarcairól, addig aligha lehet számítani arra, hogy komolyabb kormányválság alakulna ki Szlovákiában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.