Döntött az uniós bíróság: elmarasztaló ítélet a CEU ügyében

Az Európai Unió Bírósága keddi ítéletében a Soros György alapította egyetem érveit karolta fel.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 9:54
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény módosítása, közismertebb nevén a Lex CEU

– mondta ki keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága (EUB). A luxemburgi székhelyű testület ezzel megerősítette Juliane Kokottnak, az EUB főtanácsnokának márciusi véleményét, amely megállapította: Magyarországnak egyenlő feltételeket kellene teremtenie a nemzeti és nemzetközi felsőoktatási intézmények között, mert sem a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményben foglaltakkal, sem az azt magában foglaló EU-s joganyaggal nem összeegyeztethető a 2017-es törvénymódosítás.

Az Európai Unió Bíróságának ítéletei kötelezők az uniós tagállamokra nézve.

 

Mint azt az ítélet kedd reggel közzétett szövegében írják,

  • mivel Magyarország a külföldi felsőoktatási intézmények által Magyarországon való gyakorlását az érintett intézmény székhelye szerinti harmadik állam közötti nemzetközi szerződés fennállására vonatkozó feltételhez köti, nem teljesítette a Kereskedelmi Világszervezet keretében kötött, a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) alapján a nemzeti elbánás tekintetében vállalt kötelezettségeit.
  • A követelmény továbbá sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket.
  • A kormány és a CEU részéről egyelőre nem véleményezték a kedd reggeli ítéletet, amint azt megteszik, frissítjük cikkünket.

    Az intézmény egykor demonstrációkkal akarta meghátrálásra kényszeríteni a kormányt, sikertelenül
    Fotó: Teknős Miklós

     

    Kiemelt nemzetközi figyelmet kapott az ügy

    Emlékezetes: a márciusi főtanácsnoki indítvány után a Fidesz azt kommunikálta, hogy

    a felsőoktatási törvény senkit sem diszkriminál, annak hazánkban egyedül a Soros György által alapított egyetem nem tudott megfelelni.

    - A Közép-európai Egyetem (CEU) továbbra is működik Budapesten, jelenleg is ad ki diplomákat és hirdet felvételt – mondta akkor Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A CEU részéről üdvözölték az indítványt, ám mint azt közleményükben tudatták, a lex CEU visszavonásáig Bécsben folytatják az amerikai akkreditációhoz kötődő oktatási tevékenységüket.

    Ismert az is, hogy a nemzetközi politikai életben is port vert fel a Soros-egyetem ügye: az Egyesült Államok külügyminisztériuma csalódottságát fejezte ki a döntés miatt,

    az EU-ban pedig a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a részéről féltették a CEU-t.

    A magyar kormány berkeiből mindkét esetben félreértésen alapuló kritikákról beszéltek.

    Varga Judit: Elfogadhatatlan a kettős mérce

    Elfogadhatatlannak tartjuk a kettős mércét, a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél – mondta el az MTI-nek Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Bíróságának a magyar felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos, kedden nyilvánosságra hozott ítélete után.

    A miniszter hozzátette: az Európai Bíróság ítéletét – mint mindig – Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani.

    Kiemelte: a magyar szabályozás révén biztosítható, hogy az adott intézmény hallgatói valóban olyan végzettséghez jutnak majd, mint amilyen diploma megszerzését várták. A vonatkozó magyar törvény tucatnyi, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint, de legtöbbjüknek nem jelentett gondot megfelelni ennek a jogszabálynak – fűzte hozzá.

    „A felsőoktatási intézmények megfelelő működése végső soron egy ország oktatási rendszerébe vetett bizalom, a felsőoktatási rendszer jó hírnevének a záloga, az annak eredményeként kiállított oklevél pedig ennek a megtestesítője. Nem postaláda egyetemekre van szükség” – hangsúlyozta a miniszter.

    Közben Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, hogy tárt karokkal várja a Soros-egyetemet. – Budapest boldogan fogadná újra a Közép-európai Egyetemet (CEU), tanulni és tanítani vágyó polgárait – fogalmazott a Facebook-oldalán.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.