Váratlanul, idő előtt ért véget a hanoi csúcstalálkozó

Túlzottan is optimistának tűntek azok a várakozások, amelyek áttörésre vagy ahhoz közeli helyzet kialakulására számítottak Donald Trump és Kim Dzsong Un hanoi találkozójától. Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető egyaránt ragaszkodott saját álláspontjához a nukleáris leszerelésben. Konstatálták a patthelyzetet, majd felálltak a tárgyalóasztaltól.

Mártonffy Attila
2019. 03. 01. 6:05
North Korean leader Kim Jong Un and U.S. President Donald Trump walk in the garden of the Metropole hotel during the second North Korea-U.S. summit in Hanoi, Vietnam
Közös nyilatkozat nélkül távozott a két ország vezetője Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dolgavégezetlenül állt fel a tárgyalóasztaltól tegnap Hanoiban Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, miután nem tudtak megállapodni Észak-Korea nukleáris leszerelésének mikéntjéről, illetve a Phenjan ellen az atomkísérletek miatt bevezetett nyugati szankciók feloldásáról.

Mindketten mereven ragaszkodtak saját álláspontjukhoz: Kim a szankciók teljes körű, azonnali feloldása mellett kardoskodott, amelyet csak később követhetne a leszerelés, Trump viszont ennek az ellenkezője mellett állt ki teljes mellszélességgel, így közös nyilatkozat sem született.

Tipikus patthelyzet alakult ki, pedig még a tavalyi szingapúri csúcstalálkozó körüli felhajtást is túlszárnyalták az amerikai elnök és az észak-koreai vezető kétnapos megbeszéléseit megelőző előkészületek és a sajtómegnyilvánulások – nyilatkozatok, latolgatások – is. Ez utóbbiak egy dologban azonban egyetértettek: marad a komoly bizonytalanság.

Közös nyilatkozat nélkül távozott a két ország vezetője
Fotó: Reuters

A vérmesebb reményeket táplálók bíztak az áttörésben – a találkozó előtt Trump is kincstári optimizmussal nyilatkozott, bár óvott a sietségtől –, az óvatosabbak csak legyintettek.

Utóbbiaknak lett igazuk: azon túl, hogy a két vezető a semmitmondó szingapúri közlemény után tovább kóstolgatta egymást, s megállapodtak a tárgyalások folytatásában, más nemigen történt. Korábban a koreai háború (1950–53) lezárásáról is volt szó, de ettől és a nukleáris leszereléstől ismét nagyon távol kerültek a felek.

Mindezek ellenére Donald Trump a Reuters szerint azt mondta a tárgyalások végeztével: előrehaladást értek el a kapcsolatok építésében és az atomalku fontos kérdésében, viszont az is lényeges, hogy nem szabad a sietség miatt rossz megállapodást kötni. – Minden a szankciók körül forgott – jelentette ki az amerikai elnök a sajtótájékoztatón.

– Lényegében azok teljes körének a feloldását akarták elérni, viszont ebbe mi nem mehetünk bele – tette hozzá. Trump és Kim úgy hagyta ott az idő előtt befejezett tárgyalást, hogy lemondták közös munkaebédjüket is. – Néha távozni kell, s ez most ilyen alkalom volt. De barátságban váltunk el – mondta Trump.

Az amerikai felderítés szerint semmi jele annak, hogy Phenjan hajlandó lenne a leszerelésre. Még ha néhány részletkérdésben enged is, nem fogja felmondani teljes atomprogramját, mivel Kim abban látja hatalma biztosítását – állítják az amerikaiak. Az elnök korábban megjegyezte: addig elégedett, amíg Észak-Korea nem végez több kísérletet.

Trump a tegnapi sajtótájékoztatón arról is szólt: nem kötelezte el magát egy harmadik csúcsértekezlet mellett. Mint mondta, előbb lássuk meg, mi történik. Hangoztatta, következő találkozójukat akár hamarosan meg lehet tartani, de lehet, hogy sokáig nem kerül rá sor.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hanoi sajtóértekezletén azt mondta: szerette volna, ha a felek messzebbre jutnak a tárgyalásokon, de szerinte Kim nem volt kész erre.

A két tárgyalófél a vietnami fővárosban. Semmiben nem állapodtak meg, de nem váltak el haragban
Fotó: Reuters

A jongbjoni atomreaktor leszerelése nem elegendő az észak-koreai rakéta- és nukleáris program megszüntetéséhez – fejtette ki a külügyminiszter a távirati iroda szerint.

Elemzők úgy vélik, a mostani sikertelenség még nem jelenti azt, hogy a következő hónapokban nem lesz megállapodás. Túl nagy volt a tét ahhoz, hogy megint semmitmondó nyilatkozatot írjanak alá, állítják.

Csalódott SZÖUL

Dél-Korea csalódott a második észak-koreai–amerikai csúcstalálkozó eredménytelensége miatt – közölte a szöuli elnöki hivatal az MTI szerint. Közleményük szerint sajnálatos, hogy Trump és Kim nem tudott teljes megállapodásra jutni, de úgy tűnik, a korábbiakhoz képest komoly haladást értek el. A csúcstalálkozó Szöul szerint lehetőséget teremtett arra, hogy a két vezető jobban megértse egymást, növelve annak lehetőségét, hogy a jövőben áttörés következzen be. Trump készséget mutatott a folytatódó párbeszédre, derűlátó szemlélete fényes perspektívát kínál a következő találkozóra – derült ki a dokumentumból.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.