Emmanuel Macron sem zárkózik el az orosz vakcinától

A francia államfő néhány héttel ezelőtt már szakértői csapatot is küldött Oroszországba, a visszajelzések pedig pozitívak, az eredmények jók.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 10:30
MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök látogatása a párizsi Necker Kórház Imagine Intézetében a koronavírus-járvány idején, 2020. december 4-én. Fotó: Thomas Samson Forrás: MTI/EPA/AFP pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron nem zárkózik el a Szputnyik V orosz vakcina alkalmazásától sem – derült ki abból az interjúból, amelyet a TF1 televíziónak adott. A francia államfő tájékoztatása szerint néhány héttel ezelőtt már szakértői csapatot is küldött Oroszországba, a visszajelzések pedig pozitívak, az eredmények jók. A politikus ugyanakkor az orosz oltóanyag használatát ahhoz kötötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze a szert.

– Ez egy tudományos, nem pedig politikai döntés

– szögezte le, hangsúlyozva: a legfontosabb, hogy minden életet megvédjenek.

Emmanuel Macron francia elnök látogatása a párizsi Necker Kórház Imagine Intézetében a koronavírus-járvány idején, 2020. december 4-én
Fotó: MTI/EPA/AFP/Thomas Samson

A francia elnök azt ígérte, nyár végére minden arra vállalkozó francia állampolgárt beoltanak. A 67 milliós Franciaországban három vakcinával, a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca fejlesztéseivel oltanak, de utóbbit a 65 év felettiek nem kaphatják. Eddig 1,6 millió dózist adtak be, ezzel lakosságarányosan a franciák még az uniós átlagtól is elmaradnak.

Hasonló hangnemben nyilatkozott Angela Merkel is. A német kancellár az ARD-nek adott interjúban méltatta a Szputnyik V vizsgálati eredményeit, miután a tekintélyes The Lancetben közölt tanulmány szerint az oltóanyag 91,6 százalékos hatékonyságot mutatott.

– Minden vakcinát örömmel látunk, de csak miután engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség

– fogalmazott.

Korábban Jens Spahn német egészségügyi miniszter ugyancsak megerősítette, hogy nincs akadálya az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinák használatának, ha megkapják az Európai Unió jóváhagyását. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az orosz és a kínai vakcina segíthet Európának túljutni az oltóanyaghiányon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.