Erősödik a parlamentbe bekerült román szélsőjobboldali párt

Elemzők szerint annak a veszélye is fennáll, hogy utcai összecsapásokhoz vezet a recesszió.

Simion, George
Bukarest, 2020. december 23. George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke (b2) „Nyissátok ki az iskolákat" feliratú táblával a kezében a választások nyomán megalakult új, jobbközép koalíciós kormányról tartandó szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2020. december 23-án. MTI/Baranyi Ildikó Fotó: Baranyi Ildikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két friss romániai felmérés is a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) népszerűségének látványos növekedését jelzi. A három héttel ezelőtti parlamenti választásokon meglepetésre kilencszázalékos eredményt elérő szélsőjobboldali formációt jelenleg

a megkérdezettek tizenöt százaléka támogatja.

Míg a kormánykoalíciót alkotó három párt népszerűsége változatlan maradt, az AUR mellett szintén ellenzékben lévő szociáldemokraták támogatottsága is emelkedett, ők most harmincöt százalékon állnak.

Szociológusok, politikai elemzők szerint Romániában a járványhelyzet és a gazdasági válság társadalmi feszültséget okozhat a jövő év elején, ebből pedig az AUR profitálhat. Vladimir Ionaș szociológus szerint annak a veszélye is fennáll, hogy a recesszió utcai összecsapásokhoz vezet. A társadalomkutató úgy látja, nő a társadalmi feszültség, s ezt az AUR által elért választási eredmény is jól mutatja. – Most már vannak a parlamentben is olyanok, akik

a helyzet kiélezésére fognak törekedni egyes kormányzati lépések esetén.

Olyan mértékű ma a feszültség és a frusztráció, hogy egy keményebb lezárás országos vagy területi szinten elvezethet ilyesfajta megmozdulásokhoz – nyilatkozta korábban a temesvári Pressalert hírportálnak Ionaș. Közben az AUR kapcsán továbbra is egymást követik az elemzések, a szakemberek keresik a magyarázatot az alig egyéves párt megle­pően jó választási eredményére, népszerűségének további növekedésére. Egyesek titkosszolgálati háttérrel magyarázzák a sikert. Sebastian Lăzăroiu szociológus a Digi24 hírtelevíziónak azt nyilatkozta: vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy a rendszerkritikus formációt „a román állam egyik intézménye gyártotta”.

George Simion, az AUR társelnöke a Florin Cîţu vezette jobbközép kormány megszavazása előtti parlamenti vitán a járványhelyzet miatt bezárt vendéglátóhelyek és iskolák megnyitását követelte, továbbá az adók befizetésének megtagadására szólított fel, mivel azokat szerinte a kormánypártok saját célra akarják költeni. A foci­ultraként is ismert politikus felszólalásában a közpénzek lenyúlása, valamint a kiváltságok megkaparintása iránti türelmetlenséggel magyarázta a kormány beiktatása körüli sietséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.