Félelem, sokk és összefogás a horvátországi földrengés után

December 29-én 6,3-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. Epicentruma Zágrábtól mintegy 46 kilométerre volt, Petrinja városában, de a rezgéseket még Magyarországon is érezni lehetett. A természeti csapás legkevesebb hét életet követelt, és teljes városrészek váltak a földdel egyenlővé. Szomszédunknak a magyar kormány, több segélyszervezet, sőt civilek is segédkezet nyújtottak a bajban. Lapunk az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársát, Stochino-Weiss Giulianót érte utol a katasztrófa sújtotta helyszínen.

2021. 01. 07. 6:05
null
Az óváros régebbi építményei a földdel váltak egyenlővé. Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tökéletesen megfigyelhető, ahogyan közeledünk az epicentrumhoz. 25 kilométerre először kamionkonvojokkal találkozik az ember. 15 kilométerre már meglátjuk az első repedéseket a falakon. Tíz kilométerre már megmutatkoznak a komolyabb károk. Öt kilométeren belül pedig szembesülünk az iszonyatos pusztítással – festette le lapunknak a horvátországi földrengés utáni állapotokat a helyszínről Stochino-Weiss Giuliano. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa, aki korábban Irakban is dolgozott, a szétbombázott Moszulhoz hasonlította a katasztrófa sújtotta településeket.

Az óváros, ahol a régebbi építmények álltak, szinte a földdel lett egyenlő. Az utcák többségét életveszélyessé nyilvánították

– magyarázta.

Az óváros régebbi építményei a földdel váltak egyenlővé
Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Elmondása szerint egy héttel a természeti csapás után is folyamatosak még az utórengések, melyek a mentést és a biztosítást is nehezítik. Még mindig minden tiszta rom, de az építmények nagy részét már felmérték: a mérnökök zöld-sárga-piros jelzéssel értékelték a házakat. A sárga jelentése, hogy jelenleg nem használható, de valószínűleg újraépíthető, a piros pedig, hogy minden bizonnyal a földig kell rombolni. A megmaradt épületek többsége ilyen jeleket kapott – számolt be a károkról. A segélyszervezet munkatársa rámutatott, hogy rengetegen maradtak fedél nélkül, ők sátrakban, átmeneti szállásokon húzzák meg magukat.

A lehulló templomtorony zúzta szét a parkoló autókat
Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

– Félelmet látok az embereken, a folyamatos utórengések miatt bizonytalanok, hogy mikor ér egyáltalán véget a katasztrófa. Most esnek át az első sokkhatáson, tudatosul bennük, hogy a földrengést túlélték, de az otthonukat elveszítették

– idézte fel találkozásait a helyiekkel. Mint mondta, a lakosság nem akarja otthagyni házakat, feladni mindenét, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság segít nekik menteni, amit lehet.

Az utcák legtöbbje életveszélyes, tilos a belépés
Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

A szakember arról viszont örömmel számolt be, hogy óriási az összefogás, több ezer önkéntes érkezett a helyszínre, meleg ételből, fűtőtestekből, ruhákból nincs hiány. A kérdés ilyenkor az: a segítő szándék meddig tart ki? – mutatott rá. – Mi készen állunk bármilyen segítségre, tagjai vagyunk a koordinációs csoportnak. Elsődlegesen mégis, hosszabb távon, már az újjáépítést célozzuk meg. Felmértem már több óvodát, iskolát, könyvtárat, idősek otthonát – mutatta be eddigi munkáját.

Stochino-Weiss Giuliano

Ön is segíthet

A 1353-as adományvonalra indított hívással Ön is kifejezheti szolidaritását a szomszédos ország károsultjaival. Az adományvonalra indított minden hívás és SMS 250 forint felajánlást jelent, aki pedig nagyobb összeggel kíván csatlakozni az adománygyűjtéshez, az megteheti online, bankkártyás adományozással is a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve a 11705008–20464565 számlaszámon, a közleményben „Horvátország” megjelöléssel.

ÚJABB RENGÉS

Erős utórengés rázta meg tegnap este Horvátországot, amelyet Magyarországon is érzékelni lehetett – erősítette meg Győri Erzsébet, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa. A szakember ismertette: az 5,3-es magnitúdójú utórengés helyi idő szerint 18.01 perckor keletkezett, tíz kilométeres mélységben, ismét Petrinja község közelében, a magyar határtól megközelítőleg száz kilométerre. – A magyar obszervatóriumhoz Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről érkeztek bejelentések a földmozgás érzékeléséről – tette hozzá a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.