Felmentették Tapie-t

Megalapozatlannak találták azt a vádat, mely szerint a francia államot bűnszövetkezetben károsították meg a Crédit Lyonnais hitelintézethez és az Adidas sportszergyártó céghez kötött ügyben.

2019. 07. 09. 20:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalapozatlannak találta kedden a vádat egy párizsi bíróság, ezért az összes vádlottat, köztük Bernard Tapie francia üzletembert, volt politikust is felmentette egy évtizedeken átívelő, igen szövevényes kártérítési ügyben. Ennek szálai egészen Nicolas Sarkozy korábbi francia államfőig, illetve egykori gazdasági és pénzügyminiszteréig, Christine Lagarde-ig érnek; utóbbit nemrég az Európai Központi Bank (EKB) élére jelöltek az EU-tagállamok vezetői.

A vád szerint a francia államot bűnszövetkezetben károsították meg a Crédit Lyonnais hitelintézethez és az Adidas sportszergyártó céghez kötött ügyben; utóbbit Tapie eladta a francia állami vállalatnak, ám az adásvétel a cég vitatott értéke miatt éveken át tartó pereskedésbe fordult a két fél között. Lagarde – illetékes miniszterként – 2007-ben választott bírósághoz fordult, hogy megegyezéssel zárják le a 15 éve tartó pereskedést. E bíróság döntése alapján a francia állam 2008-ban a kamatokkal együtt összesen 403 millió euró kártérítést fizetett Tapie-nak.

Időközben azonban azt gyanították: a kormány azért vitte választott bíróság, nem pedig polgári törvényszék elé a jogvitát, hogy a marseille-i üzletember – a ’90-es években sikert sikerre halmozó Olympique de Marseille futballklub egykori tulajdonosa – gyorsabban hozzájusson az államtól követelt kártérítéshez. Felmerült: a jobbközép Sarkozy ezzel hálálta meg, hogy a korábban a baloldalhoz közel álló, Francois Mitterrand egykori szocialista elnök idején miniszterként is tevékenykedő Tapie őt támogatta a 2007-es elnökválasztási kampányban. De vád alá helyezték többek között Stéphane Richard-t, a világ egyik legnagyobb távközlési vállalata, az Orange első emberét, aki korábban Lagarde kabinetfőnöke volt a párizsi gazdasági minisztériumban.

Őt most szintén felmentették, így maradhat az Orange élén. Lagarde-ot 2016-ban hanyagság miatt már elmarasztalták ebben az ügyben, de sem szabadságvesztésre, sem pénzbírságra nem ítélték, így nem kellett távoznia a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éléről. Ez annál is kedvezőbb volt számára – mostani EKB-jelölése fényében pedig különösképpen az –, hogy az IMF vezérigazgatói posztján már 2011-ben botrányos váltásra került sor, miután a washingtoni pénzintézet akkori első embere, a szintén francia Dominique Strauss-Kahn távozni kényszerült egy szexuális zaklatási ügy nyomán.

A most 76 éves, súlyos beteg Bernard Tapie nem volt jelen a keddi ítélethirdetésen.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.