Gál Kinga: Sok csatát megvívtam már az Európai Parlamentben

A delegációnk célja a magyar választók érdekeinek hatékony képviselete az Európai Parlamentben. Ez nemes küzdelem, amit megéri végigcsinálni, ha olyannak akarjuk megtartani a társadalmunkat, amilyennek ismerjük és szeretjük – fogalmazott lapunknak adott interjújában Gál Kinga, akit a héten választottak a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának elnökévé. A politikus 2004 óta tagja az uniós parlamentnek, korábban az Európai Néppárt alelnöki pozícióját is betöltötte. Gál Kingát a Fidesz és a néppárt viszonyáról, az Orbán Viktorral való e heti találkozóról és az új esztendő politikai kihívásairól is kérdeztük.

2021. 01. 14. 5:55
null
SEDE Constitutive meeting - Election of Chair and Vice-Chairs - sede Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának elnökévé választották a héten. Milyen feladatokat jelent a megbízatás?

– A magyar néppárti delegációnak két vezetőségi tagja van a delegációvezető és az elnök személyében. Nagy megtiszteltetés, hogy képviselőtársaim engem választottak az elnöki tisztségre. Feladatom Deutsch Tamás delegációvezető segítése lesz a mindennapi munkában, valamint a képviselőcsoportunk munkájának erősítése mind a néppárti frakcióban, mind pedig az Európai Parlamentben.

– 2004 óta tagja az Európai Parlamentnek, korábban az Európai Néppárt alelnöke is volt. Egyértelmű döntés volt, hogy a delegáció önt kéri fel elnöknek?

Valóban az egyik leghosszabb ideje munkában álló fideszes EP-képviselő vagyok, hiszen több mint tizenhat éve dolgozom a testületben. Delegációnk mindig figyelt arra, hogy az elnöki pozíció egyúttal szeniorpozíció is legyen, ugyanis ez a gyakorlatban ismeretséggel és elfogadottsággal jár együtt.

Ennyi év alatt pedig volt alkalmam számtalan harcot megvívni a néppárti frakció és az Európai Parlament soraiban.

Természetesen az Európai Néppártban betöltött alelnöki pozícióm is szempont volt a döntésnél, hiszen korábban komoly feladatkört láttam el a pártcsaládban.

– Belerondít a képbe, hogy a friss hírek szerint a néppárti frakció azon dolgozik, hogy megteremtse a jogi lehetőséget teljes nemzeti delegációk kizárására? Magára veszi ezt a Fidesz–KDNP?

Egyesek talán azt gondolják, hogy ez a kezdeményezés majd megregulázza a Fidesz–KDNP-t, én azonban meg vagyok győződve arról, hogy hosszú távon sokkal inkább a néppártot fogja meggyengíteni. Az Európai Néppártnak ugyanis jobbközép, széles bázissal rendelkező, többféle politikai árnyalatnak teret engedő, valóban néppárti tömörülésnek kellene lennie. Azonban ha levagdossa magáról a fősodortól eltérő nézeteket képviselő tagpártokat, nehezen mondhatja majd el magáról, hogy a legerősebb európai párt, illetve frakció az Európai Parlamentben.

Megkérdőjelezhető módszer az is, hogy a szabályzat lehetséges módosításáról a frakció tagjai a Politico hírportált olvasva értesültek. Mindez jól mutatja, milyen problémákkal küzdünk a politikai csoportunkban. Biztos vagyok benne, hogy a néppárti csendes többség sem nézi jó szemmel a hasonló történéseket.

– Nemrég még arról nyilatkoztak a néppárti EP-frakció politikusai, hogy az önhöz hasonló, kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó magyar képviselőkkel jó együtt dolgozni, és meg kell várni az ernyőpárt döntését a Fideszről. Mi változott?

Én ezt nagyrészt a lengyel néppárti delegáció belpolitikai okokból egyre erősödő Fidesz-ellenességének tudom be. Hozzájuk pedig vehemensen csatlakoznak a csekély politikai súllyal bíró északi és Benelux-tagpártok képviselői. A probléma része, hogy Donald Tusk, a pártcsalád lengyel elnöke is inkább szítja az indulatokat. Csak remélni tudom, hogy végül a józan ész kerekedik felül. Tényleg nagyon régóta ismerem az Európai Néppártot, valamint a néppárti frakció működését, így biztosan állíthatom: nem állhat érdekében, hogy saját magát kezdje leszalámizni. Tisztában kell lenniük azzal, hogy ha mi megyünk, akkor majd mások következnek. Politikai naivitás, ha nem számolnak ezzel.

Budapest, 2021. január 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) fogadja a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselõit Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. január 11-én. Az évindító egyeztetésen az Európa elõtt álló legfontosabb kihívásokról volt szó. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

– A Fidesz–KDNP EP-delegációja a héten Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott évindító egyeztetést. Milyen hangulatban telt a beszélgetés?

Kifejezetten jó hangulatú, nyitott beszélgetést folytattunk a miniszterelnökkel. Úgy érzem, mindnyájan erőt kaptunk ahhoz, hogy nekivágjunk egy könnyűnek egyáltalán nem ígérkező, kihívásokkal teli évnek.

– Arra gondol, hogy a kezdődő magyar választási kampány egyik színtere Brüsszel lehet?

Számolnunk kell azzal, hogy már idén számos olyan esemény lesz az európai fővárosokban, amelyek jelentősen befolyásolhatják a brüsszeli hangulatot. Példaként említem a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hét végi elnökválasztását és az őszi németországi szövetségi választásokat.

Magyarországon pedig kezdetét veszi a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző kampány, ám mi ezalatt is állni fogjuk a sarat Brüsszelben. Hiszem, hogy a nemzetközi médiában ránk nehezedő össztűz ellenére nekünk van igazunk, az érveink igenis megállják a helyüket, ahogy a migrációt illető kérdésekben is.

A delegációnk célja továbbra is a magyar választók érdekeinek hatékony képviselete az Európai Parlamentben. Ez nemes küzdelem, amit megéri végigcsinálni, ha olyannak akarjuk megtartani a társadalmunkat, amilyennek ismerjük és szeretjük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.