Globális kihívást jelentenek a koronavírus-mutációk

A brit és a dél-afrikai vírusváltozat után megjelent egy harmadik, brazíliai vírustörzs is.

2021. 01. 15. 19:05
null
Rio de Janeiro, 2020. augusztus 13. Katonák fertõtlenítik a Megváltó Krisztus-szobrot Rio de Janeiróban 2020. augusztus 13-án. A koronavírus-járvány miatt öt hónapja bevezett korlátozások feloldását követõen augusztus 15-tõl újra látogathatóak lesznek a szobor és a város más nevezetességei. MTI/EPA/EFE/Fernando Maia Fotó: Fernando Maia Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte terjednek a koronavírus új variánsai, amelyek fertőzőbbeknek bizonyulnak, mint az a változat, amely elindította a járványt. Az új mutációkat kutatók tanulmányozzák mindenfelé, hogy kiderítsék, milyen fenyegetésekkel állunk szemben.

Legelőször az Egyesült Királyságban találtak az eredeti koronavírustól eltérő változatot, amely azóta több mint ötven országban terjedt el. A nem sokkal később, Dél-Afrikában felfedezett újabb vírustörzs pedig már legalább húsz másik országban is jelen van.

Sorban álló emberek a londoni St Pancras állomáson 2020. december 20-án. Sokan útra keltek Londonból, miután Boris Johnson bejelentette, hogy a brit fővárosban és Anglia délkeleti részén a legszigorúbb járványügyi korlátozások lépnek életbe, miután a koronavírusnak egy új, a korábbiaknál hetven százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel a térségben
Fotó: MTI/PA/AP/Stefan Rousseau

Mindezek után pár napja a japán egészségügyi minisztérium közölte, hogy az eddigiektől különböző, új koronavírus-változatot mutattak ki négy turistában, akik a brazil Amazonas államból érkeztek

számolt be róla a CTV News. A Brazíliából terjedő legújabb variáns összefüggésben állhat azzal, hogy Manaus városában – Amazonas állam székhelyén – az elmúlt tizennégy nap halálozási aránya a pandémia első hullámának csúcsához közelít a SkyNews értesülései szerint.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselnek az utasok a metrón, Sao Paulóban. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint Brazíliában eddig 8 324 294-en fertőződtek meg a koronavírusban, és összesen 207 095 halálos áldozata van a járványnak
Fotó: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

Jelenleg tehát legalább három különböző koronavírus-mutáció terjed, amelyek ugyan nem bizonyulnak halálosabbaknak az eredeti változatnál, közrejátszhatnak abban, hogy rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma világszerte

– a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tegnap reggeli adatai szerint 93 105 607-re emelkedett az igazolt betegek száma a világon, 1 993 910-re a halálos áldozatoké, és 51 365 721-en gyógyultak meg a betegségből.

Mindeközben a vakcinaellátás és -elosztás logisztikai problémákba ütközik, így az oltások beadásának felgyorsítása okozza a legnagyobb globális kihívást a koronavírus gyorsabban terjedő típusai elleni versenyben.

A vírus elleni vakcinákat még az új mutációk megjelenése előtt fejlesztették ki, ugyanakkor a tudósok magabiztosan állítják, hogy az oltóanyagok védenek az újabb variánsok ellen is, bár hozzáteszik, hogy talán nem annyira hatékonyan. Ráadásul a jövőben további variánsok keletkezhetnek, így elképzelhető, hogy a vakcinák továbbfejlesztésére lesz szükség. Hasonlóan alakulhat tehát a koronavírus-oltóanyag sorsa is, mint az influenza elleni védőoltásé, amelyen évről évre változtatnak az influenzavírus mutálódása miatt – írja a BBC News.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.