Górcső alatt a szlovák állampolgársági törvény

Még 2012-ben nyújtott be petíciót az EP-hez Lomnici Zoltán a Szlovákiában 2010-ben életbe lépett kettős állampolgárságot tiltó törvénynek a magyar állampolgárokra vonatkozó jogsérelmeire hivatkozva.

2019. 07. 19. 6:10
null
Táblát cseréltek a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Még 2012-ben nyújtott be petíciót az EP-hez Lomnici Zoltán a Szlovákiában 2010-ben életbe lépett kettős állampolgárságot tiltó törvénynek a magyar állampolgárokra vonatkozó jogsérelmeire hivatkozva.

Még 2012-ben nyújtott be petíciót az Európai Parlamenthez (EP) Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a Szlovákiában 2010-ben életbe lépett kettős állampolgárságot tiltó törvénynek a magyar állampolgárokra vonatkozó jogsérelmeire hivatkozva, és noha sokáig úgy tűnt, az EP – uniós jogszabályokra hivatkozva – nem kíván beleavatkozni Szlovákia belügyeibe, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke tegnap mégis pozitív fejleményekről számolhatott be. Az uniós testület petíciós bizottsága ugyanis arról értesítette Lomnici Zoltánt, hogy a több éve húzódó jogi procedúrában feltárt eredményeknek köszönhetően ismét felveszik a kapcsolatot a szlovák hatóságokkal, hogy felkérjék őket – egy hasonló kérdéseket felvető holland állampolgársági törvényről szóló ítélet nyomán –, hogy határozzák meg, miként kívánják kiigazítani nemzeti jogszabályaikat.

Lomnici Zoltán az uniós testületben benyújtott petíciójában többek között arra is rámutatott, hogy bár a Szlovák Köztársaság alkotmánya 5. cikkének (2) bekezdése kimondja, hogy akarata ellenére tilos bárkit megfosztani szlovák állampolgárságától, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2010-ben elfogadott egy olyan törvényt, amelynek értelmében automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki másik állampolgárságot vesz fel. Ennek következtében közel kétezer személyt fosztottak meg állampolgárságától.

Táblát cseréltek a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az Európai Unióban hatályban lévő jogszabály szerint egyébként egy adott állampolgárság megszerzésének feltételeit az egyes tagállamok nemzeti joga szabályozza, az uniós jog tiszteletben tartása mellett. Az Európai Bizottság csak akkor rendelkezik hatáskörrel arra, hogy beavatkozzon az ilyen ügyekbe, ha egy tagállam hatásköreinek gyakorlásakor megsérti az uniós jogot. Lomnici Zoltán azonban úgy véli, hogy a Szlovák Köztársaság nemcsak az alapvető emberi jogokat sértette meg, hanem az európai integráció alapelveit sem tartotta tiszteletben.

A fejlemény annak tükrében új lendületet adhat a magyar–szlovák kapcsolatokat lassan egy évtizede megmérgező ügynek, hogy Zuzana Caputova szlovák államfő épp a minap azt nyilatkozta, nem lát problémát abban, ha valakinek kettős állampolgársága van. „Ha ilyen javaslat a parlament elé kerülne a 2010-es állampolgársági törvénymódosítás eltörléséről, én azt nem vétóznám meg” – fogalmazott Caputova a Gombaszögi Nyári Tábor vendégeként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.