Gyilkossá lett a mintapélda

A sikeres társadalmi beilleszkedés mintapéldájaként tartották eddig számon Svájcban azt az eritreai férfit, aki hétfőn a vonat alá lökött egy kisfiút és édesanyját Frankfurtban. Az eset gyászba borította Németországot, egyben újabb muníciót adva a bevándorlással kapcsolatos vitának.

2019. 07. 31. 6:54
Messages of mourning, candles and flowers are placed by people for an eight-year-old boy who was pushed by a man in front of an oncoming train and died at the main train station in Frankfurt
A szörnyű tett gyászba borította Németországot Fotó: Ralph Orlowski Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem tudni, hogy a 40 éves eritreai férfi milyen indítékból követte el kegyetlen tettét, amelynek következtében a nyolcéves kisfiú életét vesztette – édesanyjának sikerült időben elugrania a vonat elől. Tegnapi sajtóbeszámolókból azonban kiderült: a gyanúsított az év eleje óta betegállományban volt pszichés gondok miatt, kezelés alatt állt. Az ortodox keresztény felekezethez tartozó, háromgyermekes családapa 2006 óta él Svájcban, ahol 2008-ban menedékjogot is szerzett. Mivel volt állandó munkája, rendezett körülmények között élt Zürichben, a svájci hatóságok a jól integráltak csoportjába sorolták, a férfit a sikeres társadalmi beilleszkedés mintapéldájaként tartották számon.

Az elkövetőnek korábban nem volt komolyabb rendőrségi ügye, múlt csütörtökön azonban Bázelből Frankfurtba menekült, miután körözni kezdték, mert késsel fenyegette, illetve fojtogatta egyik szomszédját.

Németországban emberölés és két emberölési kísérlet gyanúja miatt indítottak eljárást ellene, miután hétfőn egy harmadik embert, egy 78 éves nőt is megpróbált a vonat elé lökni.

Ha bűnösnek találják, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik. A bűncselekmény elkövetése idején sem alkohol, sem kábítószer befolyása alatt nem állt. A terrorizmust mint indítékot is kizárta a rendőrség, a férfi otthonában tartott házkutatás során nem találtak radikalizálódásra utaló jeleket. Arra vonatkozóan sincsenek bizonyítékok, hogy a támadásnak köze lehetett-e ahhoz a múlt heti esethez, amelynek során a szintén Hessen tartománybeli Wächtersbachban egy szélsőjobboldali nézeteket valló férfi meglőtt egy eritreai férfit, majd öngyilkos lett.

A szörnyű tett gyászba borította Németországot
Fotó: Reuters

A hétfői gyilkosságot követően mély gyászba borult Németország, a politikai pártok viszont újabb löketet adtak a menekültüggyel kapcsolatos vitának. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter tegnap hidegvérű gyilkosságról beszélt, de úgy vélte, a külföldiek körében mutatkozó bűnözést nem szabad sem ártalmatlan színben feltüntetni, sem eszközként felhasználni, mert ez a társadalom megosztottságához vezet, a megosztottság pedig sok esetben az erőszak előszobája lehet. A bevándorlásellenes ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak ugyanakkor a nyitott határokat és a Willkommenskulturt, a befogadás sokat emlegetett kultúráját kárhoztatta.

– Az uszodák, az iskolák és a pályaudvarok félelmetes hellyé váltak. Véget kell vetni a migrációnak, meg kell védeni a határokat, a bűnözőket következetes módon ki kell toloncolni – közölte Gottfried Curio képviselő, utalva többek között a strandokon idén nyáron történt, bevándorlók által elkövetett atrocitásokra.

A CDU vezető kormánypárt nagyobb biztonságot követelt a pályaudvarokon, a szintén koalíciós szociáldemokraták pedig erősebb rendőri jelenlétet sürgettek. Jörg Radek, a GdP rendőrszakszervezet egyik vezetője azt mondta, lehetetlen az 5600 német pályaudvart és megállót folyamatosan ellenőrizni. Seehofer úgy vélte, nem annyira jó a helyzet a vasútállomásokon, hogy ne lehetne jobbá tenni.

SZÉLSŐJOBBOLDALI SZERVEZKEDÉS

Házkutatásokat tartottak tegnap Szászországban, Szász-Anhaltban, illetve Alsó-Szászországban és Észak-Rajna–Vesztfáliában fegyveres szélsőjobboldali szervezkedés gyanúja miatt. A rendőrségi akciót bűnszervezet megalakítása és bűnszervezetben viselt tagság gyanúja miatt hajtották végre. A gyanúsítottakat szélsőjobboldali meggyőződésük köti össze, és a Wolfsbrigade (Farkasdandár) nevű szerveződés tagjaiként 2018-ban megalapították a Sturmbrigade (Rohamdandár) elnevezésű alegységet, amelyet a szervezet fegyveres szárnyának szántak – áll a szövetségi legfelsőbb ügyészség közleményében. A gyanúsítottak célja Németország átalakítása a germán szokásjog alapján, és feltételezik, mindezt erőszakkal akarták elérni. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.