Így járatja le a Szputnyik V-t a nyugati sajtó

Miután Németország hivatalosan is kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett az orosz vakcina beszerzéséről, órákon belül a brüsszeli EUObserver.com közölte a „hírt”, miszerint Oroszországban négy halottja van a Szputnyik V-nek, ám ezt a hatóságok eltitkolják. Az exkluzív cikk híján van a tényeknek, az csupa feltételezés. A brüsszeli lapok közül mindenesetre nem ez az első, amely – feltehetőleg az uniós intézmények szájízére – aláásná a bizalmat a keleti vakcinákban.

Magyar Nemzet
2021. 04. 09. 13:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyen meghaltak Oroszországban, miután a Szputnyik V orosz oltóanyaggal beoltották őket. Az eseteket az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is komolyan veszi

– adta hírül pénteken a brüsszeli portál, az EUObserver.com az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Rospotrebnadzor belső dokumentumaira hivatkozva. Az uniós berkekben irányadó, lényegében a Politico.eu „kistestvérének” tekinthető lap cikkének további részéből viszont kiderült, hogy az általuk látott dokumentumok tartalmát a Rospotrebnadzor sosem igazolta, sőt azokban mindössze lehetőségként merült fel, hogy a haláleseteknek köze lehet a Szputnyik V-hez. Az oroszok eddig tizenhárom millió embert oltottak be koronavírus ellen, ők három orosz oltóanyagtípus közül kapták meg az első dózist, tehát a négy feltételezett eset önmagában is elenyésző arány. Az EMA birtokában viszont már ott vannak az EUObserver.com által is „látott” papírok: az uniós ügynökség a brüsszeli lap kérdésére közölte, hogy „komolyan veszi” az ügyet. A portál szerint a haláleseteket egyébként amiatt nem lehet tényszerűen visszanyomozni, mert Oroszországban nincs erre szolgáló, nyilvános adatbázis.

Árulkodó, a lejárató cikk alig 36 órával azután jelent meg, hogy Jens Spahn német egészségügyi miniszter bejelentette: Berlin előszerződne az oroszokkal az oltóanyagra, ha már a közös vakcinaszerzéssel megbízott Európai Bizottság (EB) nem mutat nyitottságot erre.

Németország Ausztria, Szlovákia és hazánk után immár a negyedik EU-tagállam, amely az uniós portfólióból hiányzó vakcinaforráshoz nyúlna.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az EB a minap sokadszorra megerősítette, hogy a tagállamok saját hatáskörben vásárolhatnak vakcinát Keletről, ám – az oltóanyagok uniós forgalmazásáért felelős uniós gyógyszerügynökséggel egyetemben – továbbra is vonakodik a moszkvai tárgyalásoktól.

A brüsszeli lapok szerint populista a Szputnyik

A politikai szempontok pedig az uniós intézményekhez ezer szállal kapcsolódó nyugati lapokban is visszaköszönnek. Az EUObserver.com szóban forgó cikke előtt a Politico.eu, a Reuters és a Financial Times is közöltek lejárató hangvételű cikkeket az orosz oltóanyagról. A Financial Times – rá hivatkozva itthon pedig a Népszava – még a napokban is arról közölt hírt, hogy az oroszországi vizsgálatokban való részvételre egyszerűen rákényszerítették az embereket. Az uniós gyógyszerügynökség természetesen a Financial Times ezen értesülését is „komolyan veszi”, miközben orosz részről Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatója úgy érvelt, hogy

az álhírek célja épp az, hogy az EMA engedélyeztetési folyamatát aláássák.

Utóbbi szempontot mérlegelve talán épp az Európai Bizottsághoz ezer szállal kötődő Politco.eu ment a legmesszebbre: szerintük épp Oroszország nyúl a dezinformációhoz, amikor a Szputnyik V közösségi médiafelületein a saját oltóanyagát reklámozza. – Oroszország koronavírusra adott válaszát éltetik, és közben a Nyugat oltási kampányát bírálják – rótták fel, azzal érvelve, hogy az EU-s szabályok szerint (?) a gyógyszercégek nem is győzködhetnék közvetlenül a fogyasztókat. Az orosz vakcina Twitter-fiókja a Politico.eu szerint „populista”, ám mégis több alkalommal rántotta le a leplet az igazságról, miszerint

az EU-s közös beszerzésen kívül is gondolkodó országok sikeresebb oltási kampányt folytatnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.