Jelentősen könnyít a beutazási feltételeken Ausztria

Az osztrák hatóságok a kínai Sinopharm vakcinát is elfogadják az országba való beléptetés során.

2021. 05. 18. 16:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosulnak szerda 0 órától az Ausztriába való belépés feltételei, így számos uniós tagállamból, köztük a Magyarországról érkező állampolgároknak sem kell többé karanténkötelezettséggel számolniuk az osztrák határ átlépése után – jelentette be kedden Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter. A Kurier című osztrák lap által idézett tárcavezető úgy fogalmazott:

sok államban csökkent a napi fertőzések száma, így Ausztria nyitási lépéseivel párhuzamosan megkönnyítik a belépést az országba.

Mückstein elmondta azt is, hogy a karanténkötelezettség nélküli belépéshez az úgynevezett 3G-szabályozást (geimpft, getestet, genesen, azaz oltott, tesztelt, gyógyult) kell figyelembe venni, az országba való belépéshez tehát az oltottság bizonyítására, egy negatív teszt felmutatására vagy annak igazolására van szükség, hogy valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen. Ezek közül bármelyik megléte lehetővé teszi a beutazást, illetve a vendéglátóipari egységek szolgáltatásainak szabad használatát. Azok, akik az elmúlt hat hónapban estek át a fertőzésen, ezt egy három hónapnál nem régebbi antigénteszttel vagy a karanténról szóló értesítésükkel tudják bizonyítani. Az oltási igazolás az első oltást követő 22. naptól, legfeljebb három hónapig érvényes. A teljes oltottság – vagyis az adott vakcina összes dózisának felvétele – megszerzését követően az oltást igazoló okirat az első oltástól számítva összesen kilenc hónapig érvényes – derül ki az osztrák egészségügyi minisztérium által kiadott részletes szabályozásból.

Az osztrák egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy minden olyan oltást elfogadnak a belépéshez, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyott vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti alkalmazásra engedélyezett.

Ennek értelmében tehát mától a kínai Sinopharm-vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak Ausztriába.

Az orosz Sputnyik V vakcinával beoltottaknak ugyanakkor egyelőre még szükségük van egy negatív teszt felmutatására az Ausztriába való belépéshez, de valószínűsíthetően már nem sokáig, az EMA ugyanis hamarosan, várhatóan júniusban döntést hoz az orosz oltóanyag európai uniós jóváhagyásáról.

Ausztriában egyelőre csak az amerikai–német Pfizer–BioNTech, a brit–svéd AstraZeneca, a Johnson and Johnson amerikai vállalat által kifejlesztett Janssen és az amerikai Moderna oltóanyagai vannak használatban, éppen ezért a magyar vakcinaigazolványhoz hasonló osztrák zöldútlevél (Grüner Pass) azon osztrák állampolgároknak jár, akik a felsorolt oltóanyagoknak köszönhetően szerezték meg a védettséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.