Joe Biden: Még több ember halhat meg Trump miatt

Noha hivatalosan csak január 20-án teszi le hivatali esküjét, máris hozzálátott elnöki teendőihez Joe Biden. A demokrata politikus szerint Donald Trump még több ember halálát okozhatja, ha nem működik együtt csapatával a hatalomátadásban. Közben az elnök még mindig a választási csalások leleplezésével van elfoglalva: Georgia államban 2600 eddig nem számolt voks került elő, Nevada egyik kerületében pedig akár az egész szavazást újra le kell folytatni.

2020. 11. 17. 16:31
BIDEN, Joe
Wilmington, 2020. november 10. Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök beszél a Delaware állambeli Wilmington The Queen színházában 2020. november 10-én. Donald Trump hivatalban lévõ amerikai elnök továbbra sem ismeri el ellenfele, Joe Biden gyõzelmét, csapata számos jogi panasszal élt a november 3-i elnökválasztás lebonyolítását és tisztaságát illetõen. MTI/AP/Carolyn Kaster Fotó: Carolyn Kaster
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétezer-hatszáz, a november 3-i elnökválasztás eredményébe mindeddig bele nem számolt szavazatot találtak Georgia államban, ahol a két elnökjelölt közötti elenyésző szavazatkülönbség miatt múlt pénteken kezdődött meg a szavazatok kézi újraszámlálása. Az eset ráadásul a republikánusok fellegvárának számító Floyd megyében történt. A Fox News idézte ezzel kapcsolatban az állam főhivatalnokát, Brad Raffenspergert, aki elmondta:

az eset azzal magyarázható, hogy a választási tisztviselők elmulasztották feltölteni a szavazólapokat egy memóriakártyáról a szavazatolvasó gépbe.

Raffensperger igyekezett hangsúlyozni, hogy az állam más megyéjében nem észleltek semmi hasonló problémát, az újraszámláláskor regisztrált voksok száma pedig nem tér el jelentős mértékben a korábbi eredményektől. A Republikánus Párt megyei elnöke, Luke Martin mindenesetre aggasztónak nevezte az esetet, azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy a pontatlanság nem tűnik széles körben elterjedtnek.

A balliberális médiumok által az elnökválasztás győztesének kikiáltott Joe Biden körülbelül 14 ezer szavazattal nyerte meg Georgia államot, az újonnan előkerülő szavazatok tehát távolról sem elegendők ahhoz, hogy megfordítsák az eredményt sem az államban, sem országosan – noha sajtóhírek szerint Donald Trump hivatalban lévő elnöknek így most némileg sikerült ledolgozni a hátrányából:

körülbelül nyolcszáz szavazattal csökkent Biden előnye.

Trump Nevadában óriási győzelemről beszél

Ugyanakkor nem a georgiai Floyd megye az egyetlen, ahol problémák törtek a felszínre. Donald Trump a Twitteren „óriási győzelemnek” nevezte, hogy a nevadai Clark megyében is számos, meg nem nevezett „rendellenességekre” derült fény a választás lebonyolításával kapcsolatban. A Las Vegas Review-Journal című helyi lap azt írta, a helyi önkormányzat ezért arra utasította a választási iroda vezetőjét, Joe Gloriát, hogy a jövő hónap előtt tartsák meg újból a voksolást. Az önkormányzat vezetéséért folytatott harcban a demokrata Ross Miller mindössze tíz szavazattal győzött a republikánus Stavros Anthonyval szemben, miközben a választási iroda 139 szavazólapot problémásnak talált. Donald Trump arra utalt: ha a legnagyobb, mintegy kétmillió lakosú nevadai megyében tartott önkormányzati választás eredménye megkérdőjelezhető, az elnökjelöltekre leadott szavazatok összeszámlálásával is gondok lehettek.

Biden a koronavírust is Trump nyakába varrja

Noha az elektori kollégium csak december közepén teszi hivatalossá az elnökválasztás eredményét, Joe Biden pedig január 20-án teheti le hivatali esküjét, Barack Obama egykori alelnöke máris hozzálátott elnöki teendőihez. Egy minapi felszólalásában például Biden azt szorgalmazta: az amerikaiak korlátozzák a november végi hálaadás alkalmával tartott összejöveteleiket, és tartsák be a járványügyi protokollt, illetve kövessék az egészségügyi szakemberek tanácsait. Elmondta azt is: amennyiben a Trump-kormány késlelteti a hatalomátadást, megakadályozza csapatát abban, hogy megfelelő választ adjanak a koronavírus-járványra.

– Ha a csapatomat a Trump-adminisztráció január 20-ig váratja azzal, hogy elkezdjük megszervezni a vírus elleni oltások terjesztését, akkor több mint másfél hónap hátrányban leszünk, és így még több ember halhat meg

– fogalmazott a demokrata politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.