Jól járnak az új amerikai elnökkel a transzneműek

Joe Biden rendelete értelmében a transzneműek is részt vehetnek a nőknek rendezett sportversenyeken.

2021. 01. 23. 7:30
Democratic National Convention: Day One
PHILADELPHIA, PA - JULY 25: A woman walks into an all-gender restroom on the first day of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 25, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. An estimated 50,000 people are expected in Philadelphia, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Democratic National Convention kicked off July 25. Win McNamee/Getty Images/AFP Fotó: WIN MCNAMEE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Órákkal a hivatalába iktatása után Joe Biden aláírta azt a határozatot, amelynek értelmében minden korábbinál nagyobb védelmet élveznek az úgynevezett LMBT-közösség tagjai (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) a nemi (gender) alapú diszkriminációval szemben. A civil szervezetek örömtáncot járnak az elnöki aktus óta, miközben a fősodratú média szinte alig tesz említést azokról a – hátrányos – következményekről, amelyek a rendelet kihirdetésével hárulnak a női sportolókra. A határozat ugyanis lehetővé teszi, hogy a transznemű nők is részt vegyenek a nőknek rendezett sporteseményeken, mégpedig arra hivatkozva, hogy egy tavalyi döntésében az amerikai legfelsőbb bíróság kimondta: tilos valakit megkülönböztetni a nemi identitása vagy szexuális irányultsága alapján.

A rendelet kritikusai szerint márpedig ez a fajta megközelítés a női jogok rendkívüli csorbításához vezet – írta a New York Post, a The Wall Street Journal újságírója pedig a Twitteren úgy fogalmazott: Biden már hivatalának első napján kizsigerelte a női sportot, a rendelet értelmében ugyanis egy új üvegplafont helyezett a nők felé azáltal, hogy minden állami támogatáshoz jutó oktatási intézmény köteles nőként indítani azokat a biológiai­lag férfi sportolókat, akik nőként határozzák meg magukat.

A genderideológiát veszélyesnek tartó, a transzneműek érdekeit nem, csupán a homo- és biszexuálisokét védő brit LGB-szövetség szintén megdöbbent Biden rendeletén, közösségi oldalukon ők is hangot adtak véleményüknek. „Ez egy nagy csapás a nők jogaira a sportban, a börtönökben, a menedékhelyeken, a kórházakban, és elzárja a melegeket és a leszbikusokat attól a lehetőségtől, hogy saját helyük legyen. Segíteni fogunk amerikai barátainknak, hogy szembeszálljanak a rendelettel” – írták.

A genderideológia fő tézise szerint a férfi és a nő megkülönböztetése nem több, mint egy társadalmi konstrukció, ami azt a célt szolgálja, hogy elősegítse bizonyos csoportok hatalmának fenntartását más csoportokkal szemben. A téma az elmúlt harminc évben állandóan a társadalomtudományi viták kereszttüzében állt, mára pedig a baloldalon uralkodóvá vált az az elképzelés, miszerint a nemi szerepeknek semmi közük a biológiához.

A női sportban egyre nagyobb feszültséget szül a férfinak született versenyzők jelenléte, ugyanis a nők szerint biológiailag képtelenség felülkerekedni olyan versenyzőkkel szemben, akiknek a testfelépítése különbözik az övéktől, jelentősen befolyásolva ezzel a teljesítményt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.