Két azeri újságíró meghalt, mikor aknára futottak + videó

A Hegyi-Karabahért folytatott háború már véget ért, de mindmáig szedi áldozatait.

2021. 06. 04. 19:54
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két újságíró és egy helyi tisztségviselő meghalt, négyen megsérültek Azerbajdzsánban, mikor a járművük egy páncéltörő aknára futott. Az AzTV azerbajdzsáni állami televíziós csatorna vezetője megerősítette, hogy a társaság operatőre, illetve az AzerTag hírügynökség egyik újságírója munkavégzés közben meghalt a detonációban. A robbanás az Örményországgal és Hegyi-Karabahhal határos, azerbajdzsáni Kelbadzsar régióban, Susuzluk településen történt. Mint arra az MTI is emlékeztet, Kelbadzsar körülbelül harminc éven keresztül örmény ellenőrzés alatt állt, míg múlt év novemberében az azeri hadsereg vissza nem foglalta más vitatott területekkel együtt.

 

Az azeri hadsereg aknamentési munkálatokat végez ezeken a területeken, Baku szerint azonban az örmény oldal ezt jelentősen akadályozza azzal, hogy nem adja át az aknatérképeket. Azzal vádolják az örményeket, hogy minél nagyobb károkat okozzanak így Azerbajdzsánnak, illetve hogy hátráltassák az azeriek betelepülését. Hírügynökségi jelentések szerint a novemberi tűzszünet óta húsz azeri civil és hét katona vesztette életét, 86 katona és 29 civil pedig megsebesült a térségben történt aknarobbanásokban.

A visszafoglalt hegyi-karabahi területek újjáépítésében Magyarország is szerepet vállalna, korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, 25 ezer euró támogatást ajánlottunk fel aknamentesítésre.

A tavaly novemberi békekötés óta egyébként viszonylagos béke honol a területen, bár kisebb atrocitások azért történtek. Szerdán például arról adtak hírt, hogy egy örmény katonai alakulat behatolt Azerbajdzsán területére, és ott hadállást próbált kiépíteni – ezt az örmény védelmi tárca cáfolta, és félretájékoztatásnak nevezte az azeri állítást. Korábban az azeri védelmi minisztérium arról panaszkodott, hogy az örmény erők több irányból lőtték az azeri állásokat Nahicsevánban, az örmény határtól délre fekvő azeri exklávéban. Május 27-én Azerbajdzsán azt közölte, hogy hat örmény katonát fogott el, amikor szabotázs céljából megpróbálták átlépni a határt.

Az Azerbajdzsántól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására indított offenzívában több mint hatezren vesztették életüket. A harcok egy háromoldalú, örmény–azeri–orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget november 9-én. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.