Kettős mércét alkalmaz a német elit a tüntetőkkel szemben?

Oszlatással, kisebb csetepatékkal és mintegy 300 ember őrizetbe vételével értek véget a szombati berlini tüntetések, amelyeken a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt tiltakoztak a felvonulók. Az események egyik olvasata szerint Berlin baloldali vezetése szándékosan korlátozta a kormányellenes tüntetéseket, miközben a radikális baloldal felvonulásait korábban nem akadályozták meg.

Vida Ákos (München)
2020. 08. 30. 7:20
null
Berlin, 2020. augusztus 29. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntetõ emberek Berlinben 2020. augusztus 29-én. A németországi Stuttgartból induló Querdenken 711 mozgalom és jobboldali csoportok által szervezett tüntetés megtartását feltételekhez kötötték a berlini hatóságok. MTI/AP/Michael Sohn Fotó: Michael Sohn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok szerint összesen 38 ezren vettek részt Berlinben a szombati tüntetéseken. A megmozdulások a főváros különböző pontjain már kora délelőtt elkezdődtek. A rendőrség a város központjában összesen kilenc kilométer hosszan állított fel utcai akadályokat, hogy megakadályozza a több színhelyre bejelentett tüntetések egyesülését. A mellékutcákban összetorlódott embereket ez a taktika természetesen felbosszantotta, az őket mozgásukban akadályozó rendőrségi intézkedések következtében egyre paprikásabb lett a hangulat.

Összetorlódott tüntetők

A Der Tagesspiegel tudósítása szerint a Fiedrichstrasséra bejelentett tüntetésen mintegy 18 ezer ember vett részt. A rendőrség azonban lezárta a tüntetők útját és nem engedte őket tovább. Ennek következtében – valószínűleg a rendőrség előre eltervelt szándéka szerint – a tiltakozók összetorlódtak, de hiába követelték, hogy engedjék őket tovább. Délután egy órakor ez szolgáltatta a rendőrségnek az ürügyet, hogy a járványügyi rendeletek elleni vétségek miatt feloszlassa az ottani tüntetést.

A Brandenburgi kapunál is több ezer ember gyűlt össze. Az itt szervezett ellentüntetés mintegy százfős csoportja is megjelent, a Szociáldemokrata Párt és az IG Metall szakszervezetének zászlóit lobogtatták.

A 17 órára a Június 17. utcára szervezett nagygyűlésen több tízezren vettek részt, s felszólalt az oltásellenes kampányt támogató ifj. Robert Kennedy, az idősebb Robert Kennedy fia is, aki a rendőrállam kialakulásának veszélyére figyelmeztette hallgatóságát. A rendőrség előzőleg felszólította a szervezőket, hogy gondolják meg a beszédek megtartására vonatkozó szándékukat, mert a feltételek be nem tartása miatt fel fogják oszlatni a demonstrációt, mielőtt azokat elkezdhetnék.

Este a szövetségi parlamentnek helyet adó Reichstag épülete előtt gyűltek össze a tüntetők, akik közül egyesek megrohamozták a lépcsőn felsorakozó rendőröket, de azok visszaszorították őket.

Elégedetlenek a kormánnyal

A szombati tüntetést a Querdenken 711 – Stuttgart nevű csoport szervezte, ez a csoport az elmúlt hónapokban már számos tüntetést rendezett Stuttgartban és más német nagyvárosokban. A tüntetések eleinte a kormány szigorú járványellenes intézkedései, a maszkviselési kötelezettség és egyéb korlátozások ellen szóltak, de mára a Merkel-kormány elleni általános elégedetlenség jeleit viselik magukon. Az augusztus elsejei tüntetés méretét a hatóságok 40 ezresre becsülték, ám a szervezők akkor – a YouTube és a Twitter közösségi oldalakon látható felvételekre hivatkozva – több százezer résztvevőről beszéltek.

A mostani tüntetést Berlin baloldali vezetése előzőleg azzal az indokkal tiltotta be, hogy a tüntetők nem fogják betartani a járványvédelmi és higiéniás előírásokat, a kötelező másfél méteres távolságot.

– Nem fogom másodszorra eltűrni, hogy a koronavírus-tagadók, a Reichsbürger (radikális jobboldali szervezet – a szerk.) és szélsőjobboldaliak Berlint színpadnak használják. A demokraták világos elhatárolódását várom el azoktól, akik a gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadság leple alatt vetik meg az államrendet

– e szavakkal üdvözölte Andreas Geisel szociáldemokrata belügyi szenátor a tiltó határozatot, szavaival arra utalva: a német politikai elit és a fősodorhoz tartozó sajtó a szélsőjobboldali eszméket valló csoportokkal hozzák összefüggésbe a tüntetések szervezőit. Angela Merkel kancellár megértően úgy kommentálta a tüntetés betiltását, hogy tiszteletben tartja a döntést.

A szombati demonstráció szervezői a hatósági tiltó határozat ellen fellebbeztek és pénteken előbb a berlini közigazgatási bíróság adott helyt a panaszuknak, majd a berlini rendőrség azt követő fellebbezésére a berlin–brandenburgi közigazgatási táblabíróság is engedélyezte – feltételek mellett – a tüntetést.

Alapjog a gyülekezési szabadság

A német alaptörvény 8. cikkelye szerint a gyülekezési szabadság az alapjogok közé tartozik, amelyet az alkotmánybíróság is a legfontosabb demokratikus szabadságjogok közé sorol és rendszerint engedélyezi a tüntetéseket. Amikor júniusban az Alexander Platz környékén a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom tüntetésén több mint húszezer ember gyűlt össze, akkor azok a résztvevők sem törődtek sem a higiéniai előírásokkal, se nem viseltek maszkot. Akkor az illetékes berlini hivatal a DPA hírügynökség tudósítása szerint azt közölte: „Nem az állam feladata, hogy előírja a tüntetőknek, hogyan tüntessenek.”

Boris Reitschuster ismert újságíró és blogger a most szombati tüntetés előestéjén élőben számolt be arról, hogy a radikális baloldali Antifa egyik csoportja az ismert koronavírus- és rendszerkritikus vegán szakács, Attila Hildman étterme előtt szervezett tüntetést, de az azt biztosító rendőrök a szorosan együtt álló és maszkokat nem viselő tiltakozókat nyugton hagyták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.