Kigyulladt egy bukaresti kórház, négyen haltak meg

A kórházban főként koronavírusos betegeket kezeltek, akik többsége lélegeztető gépen volt.

Forrás: Reuters, AP News, MTI2021. 01. 29. 10:00
null
Bukarest, 2021. január 29. Tûzoltóautók a bukaresti Matei Bals járványtani kórház épületénél 2021. január 29-én, miután hajnalban az épület földszintjén kigyulladt a koronavírusos betegeket ellátó kórtermek egyike. A román hatóságok közlése szerint négy beteg életét vesztette, további 120 pácienst más kórházakban helyeztek el. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább négy halálos áldozata van a bukaresti tűzvésznek, amely ma hajnalban ütött ki a főváros Matei Balș nevű, koronavírusos betegeket is kezelő kórházának egyik épületében. Eddigi jelentések szerint az elhunytak az intézmény páciensei voltak. A tűz helyi idő szerint hajnali öt óra környékén, a földszinten keletkezett és összesen négy kórházi termet ért el.

– Sok volt a füst és nagy volt az esély arra, hogy a tűz átterjedjen a második emeletre

– mondta Orlando Şchiopu parancsnok.

Tűzoltóautók a bukaresti Matei Balș járványtani kórház épületénél, miután hajnalban az épület földszintjén kigyulladt a koronavírusos betegeket ellátó kórtermek egyike
Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru

A katasztrófa miatt mintegy százhúsz koronavírussal fertőzött, közepes vagy súlyos állapotú személyt kellett evakuálni, akik nem szenvedtek égési sérüléseket. A kórház vezetője azonban elmondta, hogy az evakuált betegek nagy részét az intenzív osztályon kezelték, lélegeztetőgépen voltak.

– A kórház épülete, amely lángra kapott, 1953-ban épült, azóta többször felújították, korszerűsítették

– nyilatkozta az intézmény egyik munkatársa utalva arra, hogy egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tüzet, a nyomozást már megkezdték az illetékesek. A bukaresti törvényszéki ügyészség hivatalból eljárást indított gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta, hogy a reggeli órákra sikerült eloltani a tüzet. A hatóságok a helyszínen megtalálták három beteg maradványait, egy negyediket sikertelenül próbáltak újraéleszteni. Sajtóértesülések szerint 44 beteget Bukarest másik kórházaiba, a többieket pedig a Matei Balș épületegyüttesének egyikébe helyezték át.

– Az ország legjobban finanszírozott intézményéről beszélünk

– jelentette ki Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter az Antena 3 televíziónak. Korábban az intézmény azt követően kapott nagyobb figyelmet, mikor a közösségi oldalakon a kórházban készült fényképek jelentek meg, melyeken túlzsúfolt osztályok és folyosón fekvő betegek voltak láthatók.

Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru

Nem ez az első eset, hogy kigyullad egy romániai kórház, legutóbb tavaly november közepén, a karácsonkői kórházban keletkezett tűz. Akkor tízen vesztették életüket, heten súlyosan megsérültek, egy orvos pedig olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy Belgium egy katonai kórházába kellett szállítani kezelésre. A hatóságok akkor azt állapították meg, hogy egy meghibásodott gép okozhatta a tüzet, amelyet súlyosbítottak a koronavírusos betegek lélegeztetéséhez szükségesek oxigénpalackok. Bukarestben legutóbb 2010-ben volt nagyobb kórháztűz, akkor egy szakszerűtlenül beszerelt elektromos vezeték miatt a Giulești szülészeti kórház egyik kórterme gyulladt ki, a tűzben hat csecsemő halt meg, további öt súlyosan megégett. A Reuters hírügynökség értesülései szerint Románia az elmúlt három évtizedben csupán egy kórházat épített az országban és uniós szinten a román kormány fordítja a legkevesebb pénzt az egészségügyre. Román egészségügyi szakemberek szerint a kórházak többsége régi épületekben működik, amelyekben a villanyvezeték-hálózat elavult, ezért nem bír el minden rákapcsolt elektromos eszközt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.