Ma fogadja Donald Trump Orbán Viktort

A Magyar Nemzet értesülései szerint komoly védelmi beszerzések lehetőségei is felvetődhetnek ma Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor kormányfő fehér házi találkozóján.

2019. 05. 13. 7:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értesüléseink szerint komoly védelmi beszerzések lehetőségei is felvetődhetnek ma Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor kormányfő fehér házi találkozóján. Diplomáciai forrásunk szerint „a helyzet képlékeny”, más, a magyar védelmi beszerzésekre rálátással bíró forrásból pedig úgy tudjuk, amerikai rakétavédelmi rendszerek, harcjárművek, illetve – 2026-tól – vadászgépek hadrendbe illesztése is érdemben szóba került már, de döntés egyelőre nem született, és ma sem fog Washingtonban.

Mindenesetre egyes amerikai szenátorok – köztük Jim Risch, a külügyi bizottság republikánus elnöke – és képviselők is aggodalmukat fejezték ki Orbán Viktor munkalátogatása előtt a magyar demokrácia helyzetével, illetve azzal kapcsolatban, hogy szerintük hazánk túl közeli kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin Oroszországával.

Míg többen azt sürgették Trumpnál, hogy vesse fel ezeket az aggodalmakat a miniszterelnöknél, Eliot Engel, a képviselőház külügyi bizottságának demokrata párti elnöke egyenesen arra szólította fel az amerikai elnököt, mondja le a mai találkozót. – Ez a bevándorláspárti képviselőkről szól, akiknek kampányát Soros György alapítványa és hálózata pénzeli.

A Soros-féle szervezetek rágalmait sorolják fel, amelyek célja, hogy lejárassák a bevándorlást ellenző országokat, mint Magyarország – reagált Twitter-üzenetében Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Orbán Viktort már néhány hónappal első miniszterelnökké választása után, 1998 októberében fogadta a Fehér Házban Bill Clinton amerikai elnök. Gyurcsány Ferenc személyében utoljára 2005-ben járt magyar miniszterelnök az Ovális Irodában, mégpedig George W. Bush elnöknél. Bajnai Gordon 2009-ben ugyan vizitelt a Fehér Házban, de ő Joe Biden alelnöknél nem jutott tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.