A Zöldek győzelme fordulatot hozhat a német–magyar viszonyban

A legfrissebb felmérések szerint nem elképzelhetetlen a megtépázott tekintélyű CDU/CSU veresége.

2021. 04. 25. 6:45
null
Berlin, 2020. július 9. A Reichstag a Németország szövetségi parlamentjének otthont adó épület Berlinben. 1894-ben nyitották meg, és egészen az 1933-as tûzvészig a Német Birodalom parlamentjeként mûködött. 1999 óta újra a német törvényhozás otthona, küldetését a homlokzatán felirat hirdeti: „Dem Deutschen Volke”, azaz: „a német népnek”. MTVA/Bizományosi: Máté Attila *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Máté Attila Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint nem nyugtatta meg a CDU/CSU híveit, hogy Armin Laschetet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét választotta meg a héten kancellárjelöltjének a párt választmánya. Az INSA közvélemény-kutató intézet legfrissebb, pénteken közzétett felmérésének az eredményei szerint ugyanis

tovább csökkent a CDU/CSU amúgy is mélyponton lévő támogatottsága

öt hónappal a szövetségi parlamenti választások előtt. A kormányon lévő uniópártokra a választópolgárok mindössze 24 százaléka adná a voksát, miközben a négy évvel ezelőtti választáson 33 százalékos eredményt értek el. Már csak egy százalékpont lemaradásban van az ellenzéki Zöldek pártja, amely 2017-ben a szavazatok mindössze kilenc százalékát szerezte meg.

– A Zöldek tizenhat éve voltak kormányon, de Németországban a politikai-társadalmi változások abba az irányba mentek, hogy népszerűek lettek, nagyon sok ötletük beépült a mostani kormány politikájába. Már csak idő kérdése, hogy mikor vesznek részt újra egy kormányban – mondta el a Magyar Nemzetnek Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének az igazgatója. Mint elmagyarázta, a Zöldek és a CDU/CSU-val koalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) együttes támogatottsága mindig 35–38 százalék körüli, az INSA felmérése jelenleg 17 százalékra teszi az SPD támogatottságát.

A CDU/CSU-nak akkor kezdenek veszélyessé válni a Zöldek, ha a polgári szavazók az uniópártok politikáját megelégelve inkább a Zöldekre szavaznak.

Márpedig úgy tűnik, hogy a CDU/CSU hanyatalásából a Zöldek, az SPD és az ellenzéki liberális FDP is profitál – ezeknek a pártoknak növekedett ugyanis egy-egy százalékponttal a népszerűsége a legutóbbi INSA-felméréshez képest, míg a konzervatívoké három százalékponttal csökkent.

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke, a CDU elnöke
Fotó: MTI/AP/AFP pool/Tobias Schwarz

Mindez azt jelentheti, hogy a CDU/CSU szavazói nem kérnek a januárban CDU-elnökké választott Armin Laschetből, hanem az országosan sokkal népszerűbb Markus Söder bajor miniszterelnököt, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőjét indították volna a két párt közös kancellárjelöltjeként, aki szintén jelentkezett erre a lehetőségre. – A szavazók támogatása nem mindenképpen fedi a pártgrémiumok akaratát, ott más érdekek, meglátások is lehetnek – hangsúlyozta Bauer Bence, emlékeztetve arra, hogy

Laschetet sem kell leírni,

hiszen 2017-ben is alacsony népszerűségi mutatókkal vágott neki az észak-rajna-vesztfáliai tartományi törvényhozási választás kampányának, vezetésével pártja mégis legyőzte az akkor hetedik éve kormányzó szociáldemokratákat.

A CDU/CSU tekintélyét az elmúlt időszakban a járványkezelés negatív megítélése, az oltási kampány lassúsága és a pártszövetség politikusai körül kirobbant korrupciós botrányok is megtépázták. Bauer Bence szerint azonban vezető pártként továbbra is ők az esélyesek arra, hogy a választások után kormányt alakítsanak, a legvalószínűbb koalíciós társ pedig a Zöldek lesznek, de az sem kizárt, hogy az ökológiai párt végül a szociáldemokratákkal fog össze. Bármi történik is,

„óriási forradalom nem fog történni Németországban, a németek nem a hirtelen változásokról ismertek” a szakértő szavai szerint.

– A nagy kérdés az, hogy a CDU/CSU tud-e a jövőben úgy kormányozni, hogy konzervatív fordulatot vesz. Erre kevés esélyt látok. Az SPD-vel alkotott koalíciójuk sok baloldali és zöld programot valósított meg: ilyen az atomerőművek fokozatos leállítása, a hadkötelezettség megszüntetése, a homoszexuálisok házasságának az engedélyezése, a migránsok befogadása, a minimálbér bevezetése szövetségi szinten, az alacsonyabb nyugdíjkorhatár – emlékeztet Bauer Bence.

Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje, a párt társelnöke
Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Annegret Hilse

Arra a kérdésünkre, hogy kancellárként milyen viszonya lenne Armin Laschetnek vagy a Zöldek jelöltjének, Annalena Baerbocknak Magyarországgal, a szakértő azt mondta:

– Sok párhuzamot látok Armin Laschet és Helmut Kohl politizálása között.

A kiegyensúlyozott fellépés, a megértés, a kooperáció jellemző rájuk. Ez Magyarország irányába is kedvező lehet. Laschet bebizonyította, hogy kompromisszumképes. Ez jó adottság, ha Európa legnagyobb országát szeretné kormányozni. Annalena Baerbockról nem tudjuk, hogy viszonyulna hozzánk, de a Zöldek Európa- és migránspolitikájából kiindulva valószínűleg élesebb váltás lenne. Radikális fordulatra nem kell számítani, de más szelek fújnának – tette hozzá Bauer Bence.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.