Megdöbbentő mértékűre nőtt a németországi antiszemitizmus

– Az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus behatolt a társadalom közepébe – mondta Felix Klein német szövetségi kormánybiztos. A történtekről a V4NA nemzetközi hírügynökség tudósítása számolt be.

Forrás: v4na hírügynökség2021. 05. 25. 15:50
null
Berlin, 2021. mjus 16. Virrasztst tartanak az antiszemitizmus ellen s a zsid kzssgek vdelmben egy zsinagga eltt Berlin Kreuzberg negyedben 2021. mjus 16-n. Nmetorszgban a ht eleje ta tbb mint tz antiszemita s Izrael-ellenes incidenst regisztrltak. Tbb vrosban megdobltk kvel a helyi zsinaggt, mshol izraeli zszlt gettek el, miutn az izraeli-palesztin konfliktus felersdsvel emelkedsnek indult az antiszemita incidensek szma. A legnagyobb szabs eset szombat este trtnt Berlinben, ahol az Izrael llam 1948-as megalaptsnak vfordulja alkalmbl a palesztinok mellett tartott tntetsek egyikn tbb szz demonstrl sszecsapott a megmozduls biztostsra kiveznyelt mintegy hatszz rendrrel. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer Forrás: MTI/EPA/Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A muzulmánok és a baloldali aktivisták által elkövetett antiszemita cselekmények alulreprezentáltak a német hatóságok nyilvántartásában. Egyértelműbbé kell tenni azt, hogy a muzulmánok is erőszakos bűncselekményeket követnek el zsidók ellen – mondta az antiszemitizmussal foglalkozó kormánybiztos, Felix Klein.

A kormánybiztos, akinek többek között az a feladata, hogy felvegye a küzdelmet az antiszemitizmussal, azt nyilatkozta a német rádiónak adott pénteki interjújában, hogy „az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus behatolt a társadalom közepébe”.

Klein rámutatott, hogy

a muszlim antiszemitizmus sok mindennapi esete azért nem kerül nyilvántartásba, mert a büntetőjogi küszöb alá esnek például a zsidók ellen irányuló sértések és megalázó gesztusok is.

Németországban az elmúlt évtizedben növekedett az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma, de a rendőrségi statisztikák szerint ezeknek a bűncselekményeknek a kilencven százalékáért neonáci csoportok tehetők felelőssé. Klein rádióinterjújában viszont megjegyezte, hogy az elmúlt napokban megrendezett Izrael-ellenes tüntetéssorozat ellensúlyozza ezt a statisztikai alulreprezentáltságot.

Ez a statisztikai torzulás a szakértők szerint az antiszemitizmus leküzdésére irányuló stratégiát is veszélyezteti. Alexander Rasumny, a RIAS nevű, antiszemitizmust monitorozó intézet elemzője ezt nyilatkozta: – Úgy gondolom, hogy a szélsőségességek megértése és a motivációk itt is kulcsfontosságú tényezők.

– Egyértelműbbé kell tenni, hogy az iszlám vallás támogatja a zsidók hátrányos megkülönböztetését. Az a benyomásom, hogy sok muszlim Németországban elutasítja a zsidó állam létezését

– közölte Rasumny.

Lamya Kaddor, a Németországban élő muzulmán író elmondta, hogy megdöbbentette a németországi muszlim fiatalok hajlandósága a palesztinbarát tüntetéseken való részvételre.

– Meg vagyok döbbenve, hogy ennyi, muzulmán családi háttérrel rendelkező embert lehet mozgósítani ilyen rövid idő alatt. Nem volt még olyan alkalom, amikor ilyen nagy számban vonulnának az utcára. Ezt a mobilizációs erőt a közel-keleti konfliktusban csak az antiszemitizmussal lehet magyarázni – mondta Lamya Kaddor.

A borítóképen virrasztást tartanak az antiszemitizmus ellen és a zsidó közösségek védelmében egy zsinagóga előtt Berlin Kreuzberg negyedében 2021. május 16-án Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.