Megmondja a szótár, hogy mely szavakat nem szabad használni

Kezébe vette a szavak használatát a szótár oldala, és összeállítást készítettek arról, hogy melyik kifejezéseket ne használják az emberek, mert azok sértők másokra nézve. Így vált nem kívánatossá a nindzsa vagy a hisztérikus kifejezés – számol be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 12. 18. 11:49
null
Forrás: v4NA - Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ne használd többet ezeket a kifejezéseket 2020-ban” – ez a címe a Dictionary.com oldalán megjelent cikknek. Az írás szerint az emberek sokszor nem jól fejezik ki magukat, és öntudatlanul is olyan szavakat használnak, ami másokra nézve sértő lehet.

Ezért most az emberek segítségére siettek, és összeszedték, hogy melyek azok a szavak, amiket ne használjanak többet, hanem helyette találjanak valami szinonimát rájuk.

Az egyik ilyen szó a serpa. A Dictionary oldala szerint mivel ez egy etnikai csoportot jelöl, ezért sértő a nem ebbe a csoportba tartozókra mondani ezt. Helyette használják az emberek inkább a vezetőt, vagy a trénert rá.

Szintén problémás kifejezésnek ítélték a gurut, mert az buddhista és hindu háttérrel rendelkezik, és spirituális vezetőt jelent. Általánosságban használni ezt a szót és dobálózni vele szintén tiszteletlennek számít a szótár szerint.

A sértő szavak listájára felkerült még a nindzsa, annak kulturális volta miatt. Továbbá a cigányt jelentő „gypsy” szóból eredő „gyp” kifejezés is, ami átejtést, becsapást jelent. De nem szabadna használniuk az embereknek a hisztérikus jellemzőt sem társaikra, mert a hisztéria korábban egy orvosi diagnózis volt.

A szavaknak tehát felettébb nagy erejük van. Ezt mutatja a Google összeállítása is, amiben az idei évben legtöbbször keresett kifejezéseket gyűjtötték össze. Ebből is látszik, hogy az idei évet három fő esemény, illetve azok hozadéka dominálta: az amerikai elnökválasztás, a koronavírus-járvány és a Black Lives Matter mozgalom.

Az adatokat elnézve különösen a havi lebontás az érdekes, amit egy Reddit felhasználó szemléltetett egy táblázatban. Ebből nagyon jól látszik, hogy 2020 elején még szinte sehol nem volt sem a koronavírus, sem a rasszizmus miatti őrület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.